La importància de les institucions educatives per a transmetre la identitat europea als alumnes

El secretari d’Estat d’Educació, Formació Professional i Universitats, Marcial Marín, ha destacat la “necessitat d’enriquir les nostres tradicions i les nostres cultures”

En la mateixa llínea, també ha apostat per el “respecte a les diferències i el diàleg com a instruments bàsics de convivència”. Així ho ha dit aquesta vesprada a Brussel·les, on s’ha reunit amb professors espanyols de les Escoles Europees, als quals ha agraït el seu treball a l’hora de transmetre als alumnes els valors i la identitat europea.

“Les institucions educatives han de participar en la construcció d’una identitat europea que abrigalle les diferents identitats, creences, pensaments, etc. I el paper que juguen les Escoles Europees, i vostès com a professors del sistema és en aquest sentit inqüestionable”, ha dit.

Les Escoles Europees constitueixen un organisme intergovernamental gestionat conjuntament pels governs dels 28 Estats membres de la Unió Europea. Gaudeixen d’estatut jurídic de centre públic en els països en els quals estan situades i ofereixen ensenyaments d’Educació Infantil, Primària i Secundària en un sistema educatiu propi.

Els alumnes, prioritàriament fills de funcionaris de la Unió Europea, en acabar l’escolaritat obtenen el títol de Batxillerat Europeu, que es reconeix avui dia com a requisit d’accés a la universitat, a més d’en els Estats membres, en altres països, com Estats Units o Suïssa.

El secretari d’Estat d’Educació, Formació Professional i Universitats ha recalcat “els estàndards de qualitat” d’aquestes Escoles i els ha animat a continuar en la senda de “la promoció de les identitats nacionals i les llengües, així com la diversitat europea i la tolerància”.

Les Escoles Europees ofereixen un ensenyament plurilingüe i multicultural als seus alumnes, al mateix temps que van construint la seua identitat europea, conservant al mateix temps la seua pròpia identitat cultural com a nacional d’un dels països de la Unió.

Les Escoles ofereixen ensenyament en les 23 llengües oficials de la Unió Europea, encara que l’alumnat es divideix per seccions lingüístiques de 15 d’aquestes llengües. En Infantil i Primària, els ensenyaments s’imparteixen en totalitat en la llengua materna de l’alumne, encara que s’estudia una primera llengua estrangera des de 1º de Primària, que ha de ser alemany, francès o anglès, obligatòriament. A partir de la Secundària les diferents àrees s’imparteixen en llengua materna o en la primera llengua estrangera. Els alumnes poden estudiar fins a 4 llengües estrangeres.

En l’actualitat existeixen 14 Escoles Europees, en 7 països diferents (Alemanya, Bèlgica, Espanya, Itàlia, Luxemburg, Països Baixos i Regne Unit).

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *