La Formació Professional, una via d’accés al mercat laboral

El secretari d’Estat d’Educació, Formació Professional i Universitats, Marcial Marín, ha inaugurat aquest matí el Campionat Nacional de Formació Professional SpainSkills 2017 que es desenvolupa de l’1 al 3 de març en el Recinte Firal de IFEMA.

Durant el seu discurs, Marcial Marín ha defensat que “el vertader valor” de la Formació Professional és que “proveeix als nostres joves de les eines necessàries per a accedir al món laboral i els dota d’uns sòlids fonaments per a continuar amb la seua formació al llarg de la vida”, alguna cosa que –ha dit- “és requisit necessari per a seguir progressant i poder adaptar-se als canvis que, amb tota seguretat, tots haurem d’afrontar”.

Marín ha apostat perquè la Formació Professional “prepara a l’alumnat de forma qualificada” davant la seua entrada en el món professional i ha subratllat que el sistema educatiu té “l’obligació de formar a la ciutadania en coneixements i valors, així com preparar als joves com a ciutadans socialment actius i compromesos”.

El secretari d’Estat d’Educació, Formació Professional i Universitats ha recordat que en aquests moments hi ha 158 títols de Formació Professional “que cobreixen un gran ventall dels perfils professionals requerits en el teixit empresarial”, però ha recordat que la “societat està en permanent canvi” i per açò “ha de comptar amb també amb el reconeixement del teixit empresarial i el prestigi social”.

Marcial Marín ha ressaltat l’engegada l’any 2012 de la Formació Professional Dual “per a corresponsabilitzar al món de l’empresa en el procés de formació dels seus futurs treballadors” i ha insistit que es tracta d’un model amb avantatges “tant per als centres educatius com les pròpies empreses”. “Permet un contacte anticipat entre estudiants i empreses, fomenta una efectiva transferència de coneixement entre els centres educatius i les empreses, garanteix el desenvolupament de les competències de cada títol en un entorn real de treball”, ha dit.

Marcial Marín ha destacat el treball realitzat pel Govern d’Espanya en el desenvolupament de la Formació Professional, i ha assegurat que el nostre país s’està adaptant a l’Estratègia Europa 2020, la “Nova agenda de capacitats per a Europa”, adoptada l’any 2016, que recomana als estats membres, entre altres accions, millorar la qualitat i rellevància de la Formació Professional, fent les competències professionals visibles i comparables, entre els països, així com la necessitat de potenciar l’orientació i informació per a facilitar als ciutadans l’elecció d’una carrera professional.

36ª edició SpainSkills

La 36ª edició d’aquesta competició tindrà lloc en el recinte firal de IFEMA entre els dies 1 i 3 de març, però ha començat aquest matí amb la cerimònia d’inauguració en la qual es realitzarà l’acte de presentació dels equips i la declaració de compromís de joc net, mitjançant el qual s’assegura el compliment de les normes per part dels participants. En aquesta edició, competeixen 312 estudiants de Formació Professional de les diferents Comunitats Autònomes i de les ciutats de Ceuta i Melilla. A més, participaran 3 alumnes de Colòmbia, País convidat.

El campionat està organitzat i promogut pel Ministeri d’Educació, Cultura i Esport a través de la Direcció general de Formació Professional, amb la col·laboració activa de les Comunitats Autònomes i amb l’organització de Fira de Madrid (IFEMA).

Cada Comunitat Autònoma i les Ciutats de Ceuta i Melilla poden presentar un competidor o equip (en les modalitats que així ho requereixen) per modalitat de competició. Han de ser alumnes de Formació Professional del sistema educatiu i no tenir més de 22 anys l’any de la competició, excepte en Mecatrónica que han de ser menors de 26 anys.

Els guanyadors de la medalla d’or representaran a Espanya en la competició mundial, WorldSkills, que se celebrarà a Abu Dhabi, del 14 al 19 d’octubre de 2017, així com a la competició europea, EuroSkills, que es durà a terme a Budapest, Hongria, del 26 al 28 de setembre de 2018.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *