La Junta difon hàbits alimentosos saludables entre 400.000 alumnes

La Junta d’Andalusia ha iniciat el repartiment de fruites i hortalisses entre quasi 400.000 alumnes d’1.400 centres d’Infantil i Primària que s’han adherit al Programa de Consum de Fruites i Hortalisses en les Escoles per al curs escolar 2016/2017.

Aquesta iniciativa, engegada per la Conselleria d’Agricultura, Pesca i Desenvolupament Rural en col·laboració amb Educació i Salut, s’emmarca en la línia d’actuació Estils de Vida Saludables del programa Creixent en Salut, que impulsa la Conselleria d’Educació amb l’objectiu de promoure els valors d’una alimentació sana i hàbits alimentosos saludables entre escolars de 3 a 12 anys de la comunitat autònoma andalusa.

Aquest curs, durant el qual es desenvolupa la setena edició del pla, el nombre de centres i alumnes participants s’ha incrementat respecte a l’any anterior en 150 i 49.858, respectivament. En concret, durant el segon i tercer trimestre es realitzaran cinc repartiments de fruites i hortalisses a cada centre escolar, amb producte per a tres dies en cadascun d’ells, per la qual cosa cada alumne rebrà 15 racions. En total, es van a repartir unes 5.991.465 racions de fruita i hortalissa fresca i d’IV Gamma (sencera o pelada, trossejada i envasada al buit) i gaspatxo.

La distribució es realitzarà a través de 14 unitats mòbils dotades d’un sistema de manteniment de fred, mitjans de localització i personal per al repartiment. El seu consum serà in situ i en hores diferents a les del menjador escolar, coordinat i supervisat pel professorat i amb ajuda del personal que el centre estime convenient. La fruita serà de temporada i consistirà, en el cas d’Infantil, en 80 grams de fruita convencional (pruna, maduixa, mandarina, poma o pera); 70 grams de fruita processada IV Gamma (caqui, taronja, poma, meló o meló d’Alger); 70 grams de tomaca cherry/carlota i tomaca cherry/pebrot o cogombre; i una monodosis de 200 mil·lilitres de gaspatxo ecològic.

Per als escolars de Primària les quantitats seran de 130 grams de fruita convencional, 110 grams de fruita d’IV Gamma, 100 grams de tomaca cherry/carlota i tomaca cherry/pebrot o cogombre, i una monodosis de 200 mil·lilitres de gaspatxo ecològic.

La Ruta de la Fruita

Iniciativa de repartiment de fruites i hortalisses
Iniciativa de repartiment de fruites i hortalisses

Aquest pla, finançat per la Unió Europea i la Junta d’Andalusia, inclou una sèrie de mesures d’acompanyament per a ser integrades tant per part del professorat com de les famílies andaluses. Entre aquestes, destaca el ‘Frutibús’, un autobús especialment adaptat i equipat amb material audiovisual per a la realització d’una sèrie de jocs i activitats relacionats amb les fruites i hortalisses, que visitarà més de 150 centres escolars de les vuit províncies andaluses, desenvolupant d’aquesta forma un projecte d’educació nutricional conegut com a ‘Ruta de la Fruita’. Concretament, des del passat mes de desembre ja ha visitat uns 60 centres de les províncies de Sevilla, Almeria i Granada i actualment està recorrent centres de Còrdova.

L’enfocament didàctic de les activitats desenvolupades per l’equip de professionals d’aquest autobús propicia un millor coneixement per part dels escolars dels beneficis que reporta una dieta sana.

El Pla de Consum inclou a més altres mesures complementàries com la realització del Receptari Infantil, un concurs que té com a objectiu formar i conscienciar als escolars sobre els beneficis saludables d’aquestes produccions. Per a açò, hauran d’elaborar receptes entorn d’aquesta temàtica. En aquesta ocasió versarà sobre ‘La meua recepta sorpresa amb fruites i hortalisses’. Es duran a terme també cartells, tríptics informatius, fruticalendarios i un altre tipus de material divulgatiu.

Oli per al Dia d’Andalusia

En aquesta línia dirigida a reforçar hàbits d’alimentació saludable entre la població escolar, la Junta ha repartit 20.818 botelles d’oli d’oliva verge extra a 1.252 centres escolars a través de les Delegacions Territorials de cada província. La distribució s’ha realitzat en funció del nombre d’alumnes de cada centre educatiu.

En total, s’han lliurat als col·legis una mica més de 10.400 litres d’oli d’oliva verge extra emparats per la Denominació d’Origen Sierra Mágina que consumiran prop de 395.000 escolars andalusos, responent així a totes les sol·licituds rebudes. Aquesta quantitat suposa quasi el triple (+270%) del volum repartit en 2016, quan es van distribuir 7.650 botelles d’oli d’oliva (3.825 litres).

Aquesta iniciativa s’emmarca en el programa d’Hàbits de Vida Saludable ‘Creixent en Salut’ en el qual col·laboren les conselleries d’Educació, Salut, Igualtat i Polítiques Socials, i Agricultura, Pesca i Desenvolupament Rural.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *