Nobel d’Educació per a la canadenca Maggie MacDonnell per la seua labor com a docent en la comunitat inuit

La professora canadenca va aconseguir el guardó, reconeixement al que també optaven altres deu professors, entre ells, David Calle, el mestre-youtuber espanyol que explica en el seu canal amb més de 700 vídeos de matemàtiques i més de 700.000 subscriptors.

Maggie MacDonnell és la professora canadenca que ha aconseguit el Nobel d’Educació en el tercer certamen del Global Teacher Prize que s’ha celebrat en Dubái diumenge passat i pel qual se li ha premiat amb un milió de dolars per a invertir en projectes d’índole educativa. La docent canadenca ha sigut guardonada per la seua extraordinària labor educativa en una comunitat de l’ètnia inuit situada al nord del país, en una regió de l’Àrtic canadenc a la qual únicament pot accedir-se amb avió. Una zona en la qual la qualitat de l’educació contempla un gran interrogant a causa dels alts índexs de suïcidis entre els alumnes i dels alts nivells d’abusos sexuals i embarassos no desitjats que pateixen les adolescents, en paraules de la pròpia professora guardonada, que en tan sol dos anys ha sigut testimoni de deu suïcidis.

Maggie Macdonnell
Maggie Macdonnell

MacDonnell fa classes en una escola anomenada Ikusik, situada en la comunitat inuit Saluit, xicoteta població d’amb prou faenes 1.300 habitants i que es troba pròxima a la ciutat canadenca de Quebec, regió en la qual dia a dia es brega amb severs problemes, com el consum de drogues i alcohol, que poden abordar-se mitjançant el camp educatiu. MacDonnell ha aconseguit en aquesta regió aplicar un enfocament educatiu integral per a introduir dinàmiques de vida més saludables entre la població i d’aquesta manera involucrar als seus estudiants en la convivència en la comunitat. Les seues classes se centren en experiències de la vida real, en la qual els seus alumnes cohabiten de manera conjunta i s’ajuden els uns als altres.

La professora va arreplegar el guardó acompanyada per un d’aquests estudiants, Larry, de 19 anys, qui va reconèixer que “m’he convertit en la persona que sóc gràcies a la meua professora”, de la mateixa manera, MacDonnell, reconeixia que el mèrit del premi és dels seus alumnes, “jo no he guanyat açò per ells, sinó amb ells”, expressava davant els assistents a la gala dels premis. Maggie MacDonnell destinarà aqueix milió de dòlars que contempla el premi a crear una ONG amb els seus alumnes que se centrarà en la lluita contra el canvi climàtic que afecta de forma imminent a aquesta regió inuit de l’Àrtic, un problema molt proper que viuen amb preocupació. Així, amb aquests diners, pretén cuidar i preservar la comunitat, la seua naturalesa, la seua gent i sobretot les tradicions de la cultura *inuit.

Un espanyol entre els finalistes

Dels 50.000 aspirants al Premi Nobel, 10 d’ells van arribar a la final i per primera vegada un espanyol podria haver sigut el guanyador en aquest certamen, es tracta del madrileny David Calle el reconeixement del qual procedeix, no solament per fer classes en una acadèmia, sinó per les seues més de 700 videos pujats al seu canal de Youtube i en el qual ensenya de manera fàcil i pràctica aqueixa assignatura que sovint s’ennuega a la majoria dels estudiants: les matemàtiques. A més de Calle, altres deu docents, entre homes i dones de Pakistan, Regne Unit, Alemanya, Jamaica, Brasil, Austràlia, Kenya i Xina (a més d’Espanya i Canadà), optaven a aquest guardó.

El premi va ser anunciat des de l’Estació Espacial Internacional i el responsable de lliurar-ho va ser el xeic de Dubái, Sheikh Mohammed bin Rashid Al Maktoum, ciutat en la qual se celebra el Global Education and Skills Forum 2017.

Premi Nobel de 2016

Els Premis Nobel d’Educació premien a docents els qui tenen una història que explicar. Ha sigut el cas de Maggie MacDonnell i ho va anar, l’any passat, de la docent palestina Hanan Al-Hroub, que va rebre el Nobel d’Educació en 2016. Hanan Al-Hroub va nàixer en un camp de refugiats i va decidir especialitzar-se en la docència, sobretot per a donar suport a xiquets amb traumes sorgits arran de la violència patida en aquests ambients tan hostils. És professora de primària encara que des que va aconseguir el Nobel ha invertit el seu temps a viatjar i a conèixer a mestres de diferents parts del món.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *