La Comunitat Valenciana aposta per una educació plurilingüe per al pròxim curs 2017/2018

Una Comunitat Valenciana plurilingüe, aqueixa és la pretensió del Govern valencià per a les seues escoles públiques i concertades.

Una educació en la qual castellà, valencià i anglès formen un trinomi indissoluble, o almenys, aqueixa és la idea que es va traslladar en el seu moment, durant la presentació del nou decret del plurilingüisme, al que, el conseller d’Educació, Cultura i Esport, Vicent Marzà, va assenyalar que no es vol imposar ni obligar a ningú a cursar els seus estudis amb una base plurilingüe, va insistir que no és una imposició sinó que “cada col·legi decidirà el nivell que vol”.

Ara la comunitat educativa ha parlat i mitjançant els seus consells escolars han decidit prendre i instal·lar la via del plurilingüisme en les seues aules. Després de conèixer-se que la comunitat educativa secunda al Consell, s’ha aprovat aquest decret, lloat per uns i criticat per uns altres, com en el cas del Pàg. Isabel Bonig, qui tallantment ha afirmat que si el seu partit torna al Govern autonòmic, derogarà aquesta decisió. Aquest nou model educatiu-lingüístic garanteix més hores de classes en anglès, així com un total domini del valencià i també de castellà.

Però les xifres parlen per si mateixes. Més de la meitat dels centres escolars valencians públics i concertats ja han triat i han optat per la via del plurilingüisme avançat, representant un 55% a nivell autonòmic. D’aquesta manera s’amplien les hores de classe en valencià i anglès. La petició del plurilingüisme avançat s’imposa enfront del nivell intermedi (30% de centres escolars en tota la Comunitat Valenciana) i enfront del nivell bàsic (un 16%). Aquest nou sistema d’aprenentatge s’anirà implantant progressivament, començant el pròxim curs per Infantil, fins a aconseguir el Batxillerat l’any 2023.

Els percentatges queden distribuïts municipalment d’aquesta manera: Castelló un 83% nivell avançat, enfront d’un 10% nivell intermedi i un 7% el bàsic. València, un 55% opten per la via plurilingüe avançada, un 34% de centres trien el nivell intermedi i un 11% opten per l’educació lingüística bàsica. Finalment, Alacant, amb un 40% de centres amb nivell avançat, un 32% intermedi i un 28% d’escoles segueixen impartint sobre la base del nivell bàsic. Cada centre escolar ha triat el seu propi nivell lingüístic, molt té a veure ací la distribució geogràfica i l’índex de zones valencianoparlants i castellàparlants, així, com més al nord més preferència per un nivell avançat.

Formació per al professorat

El nou decret contempla també la formació del professorat perquè puguen impartir classes en aquestes diferents llengües: valencià, com a llengua pròpia; castellà, com a idioma oficial de l’Estat; anglès, com a llengua de comunicació internacional així com altres llengües estrangeres addicionals que s’imparteixen en cada centre escolar de manera optativa.

La Conselleria d’Educació ha engegat de cara al pròxim curs 2017/2018 un “pla de xoc de formació” per a qualificar al professorat. Per a tal fi, les Escoles Oficials d’Idiomes destinen prop de 6.000 places d’anglès per a preparar als docents, així com més d’1.500 places de valencià, per a sol·licitar aquestes places és necessari inscriure’s a través dels Centres de Formació, Innovació i Recursos Educatius (Cefire) para els que tenen prioritat els professors d’Infantil que ja a partir del setembre vinent hauran d’assumir el plurilingüisme en les aules.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *