Recursos per a commemorar el Dia Mundial de l’Aigua en les aules

El 22 de març es commemora a nivell internacional el Dia de l’Aigua des que l’ONU assignara aquesta data en 1992.

Vint-i-cinc anys més tard encara queda molt camí que recórrer en pro de la preservació d’aquest do tan valuós, indispensable i vital. Obstinats a cercar aigua en altres planetes al·legant un problema d’escassetat quan la veritat és que el problema radica directament en la mala distribució que fem de la mateixa i en l’aberració d’intoxicar els nostres mars i oceans amb tot tipus de tòxics i brosses.

En percentatges: el 71% de la superfície terrestre és aigua. De tota aquesta quantitat, un 96% és salada que trobem en mars i oceans; el 4% restant és dolç emmagatzemada en rius, rierols i en els pols en forma de gel (la major part d’aigua dolça que hi ha en la Terra està congelada). Encara que els percentatges puguen donar-nos la sensació d’albergar aigua en abundància, açò no és així, ja que aqueix percentatge de 71% d’aigua en la superfície terrestre representa tan sol un 0,02% de la massa total del planeta.

Per tant, l’arrel del problema es troba en la mala distribució i el mal ús que es fa de l’aigua potable. Un aigua potable que en ocasions s’usa fins a per a llavar cotxes o objectes que usem en el nostre dia a dia. És necessari conscienciar socialment sobre la importància de salvaguardar aquest ben natural i no cercar-ho en altres planetes. Aquesta conscienciació comença en les aules, per açò proposem alguns recursos per a ensenyar el valor d’aquest bé en les escoles:

Contes per a xiquets

Conte del Senyor de l’Aigua: explica la història d’Héctor, un xiquet que viu en un poble afectat per la sequera: no plou i els rius comencen a assecar-se. Així i tot, el seu somni és aprendre a nadar. Una nit rep la sorprenent visita del Senyor de l’Aigua…

La gota que volia ser diferent: Brillagota no se sent especial, està trist perquè és una simple gota i es passa els dies ascendint i descendint dels núvols, fins que un dia un raig de sol la travessa i la converteix en una gota molt molt especial.

El més important del món: Yuli és una xiqueta que vol saber què és el més important del món per a tots. La seua mare, que no sap respondre-li, li proposa que anotació en el seu quadern el que fa en el dia a dia i així la xicoteta Yuli aconsegueix descobrir què és el més important del món.

Una escola per a Saya: una interessant presentació d’UNICEF sobre una xiqueta, Saya, que vol anar a escola.

Sèries infantils

H2 Ooooh! Projecte de la UNESCO, és una sèrie en la qual sis amics s’embarquen en aventures molt emocionants en les quals aprenen moltes coses sobre l’aigua. La sèrie està en anglès i és un bon recurs per a ensenyar als xiquets tant aquest idioma com el valor de l’aigua.

Narigota: és una sèrie de dibuixos animats divertida i educativa, que explica les aventures d’una gota d’aigua i els seus amics, altres elements meteorològics.

Water Wally: la gota-mascota que ensenya a estalviar aigua als xiquets.

Jocs i animacions

Aprendre el cicle de l’aigua amb aquesta animació ambientada amb música pots ensenyar als xiquets totes les fases per les quals passa l’aigua, des que s’arreplega i ix per l’aixeta, fins que retorna a la naturalesa.

Concurs de dibuix Aqualia: dibuixar sobre aquest tema també ajuda a conscienciar i sobretot, els xiquets potenciaran la seua creativitat i es divertiran.

Jocs interactius canaleduca: en Canal Educa podem trobar molts jocs interactius per a edats des dels 3 anys fins als 15, són jocs que tenen a veure amb l’aigua, la naturalesa i la importància de cuidar el medi ambient. Canal Educa, a més, proposa per a la setmana de l’aigua sis activitats molt interessants en les quals els xicotets hauran de demostrar el seu enginy i destresa amb jocs que tenen a veure amb aigua i gastronomia, aigua i literatura, aigua i arquitectura, aigua i pintura i aigua i expressió corporal.

Altres recursos

Documental “A la recerca d’aigua”: aquest documental desenvolupat en Mumbai (Índia), explica les peripècies que viu Nandini, una xiqueta d’11 anys que viu en les barraques de la ciutat, una zona a la qual no arriba aigua potable, aquesta solament pot aconseguir-se robant-la dels conductes que transporten l’aigua als barris rics i travessen el suburbi en el qual viu ella i la seua família.

Cançons en l’aula: en la web de menudospeques.net hi ha una llista de cançons que parlen sobre l’aigua i van dirigits als més xicotets.

Manualitats i tallers: en aquesta guia infantil pots trobar moltes manualitats on l’aigua és protagonista, açò sí, la millor opció és usar aigua de l’aixeta. Altres tallers interessants poden ser la realització de murals on els alumnes puguen escriure una o diverses maneres d’estalviar aigua; que escriguen per què és important per a ells aquest ben natural; que dibuixen les diferents formes de l’aigua etc.

Generar debats: que els xiquets en les aules tinguen la possibilitat de proposar idees i abordar solucions per a estalviar aigua.

“Milers han viscut sense amor i ni un solament sense aigua” W.H. Auden.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *