El Govern central aprova el decret del plurilingüisme de Marzà que començarà a incorporar-se en el pròxim curs

Llum verda a la conselleria d’Educació per a seguir avant amb el decret 9/2017 sobre el plurilingüisme malgrat les crítiques i de la revolada creada arran d’aquesta decisió.

El Ministeri d’Educació, Cultura i Esport del govern central ha aprovat el decret de plurilingüisme valencià després d’emetre a la conselleria algunes peticions i aclariments sobre alguns punts del text normatiu que contempla aquesta mesura educativa segons indica Europa Press. Després de ser acceptades aquestes observacions el plurilingüisme s’incorporarà en les aules a partir del pròxim curs 2017/2018 començant a impartir-se des d’Infantil i incorporant-ho progressivament a tots els cursos fins a aconseguir Batxiller en 2023. Un decret que el departament autonòmic d’Educació declara que no necessita cap modificació.

El Ministeri de Íñigo Méndez de Vigo posava el focus d’atenció, en la carta enviada al departament de Vicent Marzá, en els articles 9, 10, 11, 12, la disposició addicional cinquena i els articles 17.3 i 20.3. Els quatre primers articles, segons el ministeri, podrien suposar un “element discriminatori” per a l’alumnat ja que aquesta vinculació del valencià i l’anglès pot presentar-se amb dominis diferents segons quin alumne, també es referia a les diferents necessitats de les competències lingüístiques de cadascuna d’aquestes llengües.

Existeixen casos en els quals alumnes del mateix curs vulguen estudiar un nivell més avançat d’anglès però, en la mateixa línia, no precisen un nivell superior de valencià doncs ja compten amb aquesta competència. O viceversa, alumnes procedents de regions castellanoparlants que de manera lògica hagen de començar per un nivell bàsic de valencià. D’aquesta manera es vol establir, dins del nou decret, una línia que contemple un canvi dins del currículum de Primària, sense que aquesta afecte ni modifique el decret.

Dues hores i mitjana més de classe

El que es pretén és atorgar més autonomia als centres docents pels quals es concedeixen 2’5 hores setmanals de classe en qualsevol dels idiomes que es desitge impartir depenent segons quines classes, quins alumnes i quines necessitats específiques per a afavorir una major qualitat educativa. “Amb la finalitat de donar encara més tranquil·litat al dubte plantejat i en coherència amb el principi de descentralització i de dotar de major autonomia als centres, estem tramitant una modificació parcial del decret pel qual s’estableix el currículum d’Educació Primària en el qual es va a regular que els centres disposaran del 10% del total de l’horari com a hores de lliure configuració (2 hores i 30 minuts) per a dedicar-les a les àrees de coneixement que consideren més adequades”, ha explicat Vicent Marzà.

El conseller ha indicat que aquestes dues hores i mitjana de més són l’espai horari “més adequat” perquè els centres educatius destinen una major pràctica a l’anglès, especialment a l’augment de la comunicació parlada en aquesta llengua.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *