Els mestres som científics

MANU VELASCO | @Manu___Velasco

L’OPINIÓ DE. . . MANU VELASCO

Mestre i bloguer. En 2005 comença a impartir classes com a mestre fins avui d’avui. Ha sigut professor d’Educació Física (2005), mestre d’Educació Infantil (2006), professor de llengua anglesa (2008) i finalment en 2014 es va graduar en Educació Primària amb Esment en Educació Física. En l’actualitat, a més d’impartir classes, també dóna lliçons en Internet a través dels seus blogs didàctics i visuals: El blog de Manu Velasco, amb tot tipus de consells docents; Ajuda per a Mestres, amb recursos TIC, Mestres amb els xiquets de Síria, blog solidari col·laboratiu; Papis Novençans, pautes per a pares i mares novells; i uns altres més, en els quals publica articles, jocs i més idees per a educar. Blogs, gràcies als quins ha aconseguit diversos premis. En L’OPINIÓ DE… Ens parla de la innovació, de no caure en l’error que els docents s’interessen més pel nou que pel bé i per a açò és necessari dialogar amb la tradició i convertir-se en científics. 


Últimament es parla, i molt, de la necessitat d’innovar en educació, de la necessitat d’introduir canvis i de la necessitat de modificar o canviar el rumb. Estic d’acord amb aquestes necessitats, però diferisc en les formes amb les quals, en moltes ocasions, intentem innovar, canviar o donar la volta a tot.

Existeixen moltes definicions d’innovar, tantes que crec que al final la seua vertadera essència es difumina pel camí. No ens podem oblidar d’una premissa bàsica que tota innovació hauria de complir: per a innovar hem de dialogar amb la tradició i convertir-nos en científics capaços de descobrir i posar en valor les bones pràctiques que estan en l’ADN de l’educació. No podem dir que tot el realitzat fins ara no ha servit per res, perquè estaríem faltant al respecte a moltes persones i perquè, simple i planament, és el que ens ha portat fins a on estem. Tampoc podem oblidar que darrere de la concepció d’escola democràtica està un tal John Dewey, que darrere de molts dels invents pedagògics d’última moda estan persones com Célestin Freinet, Paulo Freire, Ovide Decroly i un llarg etcètera.

Podem dir que adaptar-nos a la societat d’avui dia és realment innovar?

Al cap i a la fi, és el que estem dient. O simplement serà el que hem de fer. No serà aquest un dels principis teòrics comuns que ha de trobar-se en educació? El funcionalisme, que vol dir que quan existeix una necessitat, un interès vital, hem de crear les tècniques adequades per a satisfer-ho. Així és com, per exemple, el protagonista de “L’Emilio” de Rousseau aprèn a llegir perquè vol conèixer el contingut de les cartes que rep. I no serà açò el que hem d’aconseguir? Fer que els nostres alumnes vulguen descobrir i conèixer.

Què podem fer per a convertir-nos en científics?

Hem de començar rescatant del passat aquells mètodes i bones pràctiques positives i enriquidores per a l’alumnat, el professorat i les famílies: treball per projectes, centres d’interès, aprenentatge cooperatiu, aprenentatge servei…

Són pràctiques antigues que avui considerem innovació. Estan molt bé, però realment… podem dir que treballar per projectes és innovar? Aquestes pràctiques poden ser molt interessants i útils avui dia, però sempre tenint en compte que innovar no és saturar i crec que en aquests moments estem saturant l’educació de metodologies, materials i aparells tecnològics que deixen poc espai. Poc espai per a la creativitat, poc espai per a crear els vincles emocionals necessaris per a potenciar l’aprenentatge i les qualitats de cadascun dels nostres alumnes i poc espai per a mirar als ulls. La saturació normalment genera un bloqueig emocional i un alumne o un mestre emocionalment bloquejat, també ho està intel·lectualment. Jo en ocasions sent aquest bloqueig.

No podem caure en l’error d’interessar-nos sempre més pel nou que pel bo. Si el nou és bé… clar que sí! Però si no ho és? Hem de confiar en qualsevol missatge pedagògic venja d’on venja? Hem de posar el focus en les eines i metodologies que són tendència o hem de preocupar-nos per tenir un bon fons d’armari en el qual algunes d’aquestes tendències puguen tenir cabuda?

Adela Cortina va dir una vegada: “No es construeix una societat més justa amb ciutadans mediocres”. En aquesta frase es troba l’essència i la finalitat que ha de perseguir tota innovació educativa:

Educar persones competents i creatives, capaces de posar els seus coneixements i habilitats al servei dels altres per a resoldre aquells problemes que no hem sabut resoldre en èpoques passades. Quasi res!

Ànim, científics!

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *