L’arranjament escolar deixa 31 aules menys per a Batxillerat en centres concertats de la Comunitat Valenciana

València, Alacant i Castelló perd el 14% d’unitats concertades per al primer curs de Batxillerat. FP guanya 5 aules concertades i Educació Infantil i Primària 25.

Així ho ha decidit la Conselleria d’Educació que es va reunir dimarts passat amb les patronals de l’ensenyament concertat per a anunciar que el nombre d’aules passarà de 437 aquest curs, a 406 per al següent que dóna començament al setembre. Aquesta mesura, denominada “arranjament escolar”, suposa l’eliminació de fins a 31 aules, 20 de les quals afecten a centres educatius de València, 10 d’Alacant i una a Castelló.

Aquesta reducció d’aules podria fins i tot suposar la desaparició dels convenis concertats en el cas d’alguns centres els concerts dels quals siguen d’abans de 1985. Tant la reducció d’aules com l’eliminació de concerts afectaran a les escoles que no complisquen algunes condicions exigides per la Conselleria d’Educació i que són necessàries per a obtenir la renovació de cara al pròxim curs 2017/2018.

Així doncs, a part dels concerts establits abans de 1985, també s’exigeix a aquests centres que no siguen cooperatives, que compten amb programes d’innovació pedagògica i que escolaritzen a l’alumnat de la zona en la qual resideixen, així com a la població desfavorida. Unes exigències ja conegudes per Escoles Catòliques i Feceval i que la Conselleria va anunciar durant aquesta setmana a les patronals d’ensenyament concertat i que han portat conseqüències per a diferents centres de la Comunitat Valenciana.

31 centres perden el concert

Els centres que no han complit amb els criteris establits i que perden el concert són, set per a València, entre els quals es troben El Vedat, Domus, Guadalaviar, Esclaves, L’Armelar i La Puríssima, a Alacant afecta al col·legi Altell i Aitana, entre uns altres, mentre que a Castelló perd el concert de Batxillerat el centre Mater Dei. La resta d’escoles afectades no perden el conveni concertat però sí han vist reduïdes les seues aules. Aquest arranjament escolar no afectarà a l’alumnat que estiga cursant actualment Batxillerat en els centres que veuen reduït el seu concert, garantint així la continuïtat dels seus estudis en el mateix lloc i amb les mateixes condicions en què van començar a cursar-ho.

Aquesta mesura s’engega, segons fonts de la conselleria, “per a revertir la massificació d’aules i garantir els espais de reforç i suport de diferents àrees de coneixement en instituts públics”. Des de les patronals posen l’accent en la demanda social que reben, la qual no s’ha tingut en compte a l’hora de fer aquest ajust, “han fet un treball seriós de valoració davant el qual crec que no cabrà recurs possible. Però seguim dient que diferim dels criteris aplicats” explica José Manuel Boquet, de Feceval, les paraules dels quals coincideixen amb les de Vicenta Rodríguez, presidenta d’Escoles Catòliques, que argumenta que “totes les unitats suprimides tenen demanda i ens haguera agradat que no se suprimiren”. Malgrat aquesta demanda, Rodríguez destaca l’actitud d’escolta i diàleg per part de la Conselleria i assegura que des de l’administració han tingut en compte les seues propostes i s’han interessat pel cas particular de cada centre.

Ara s’obri un termini de reclamacions perquè cada centre puga valorar els criteris del seu concert i així detectar errors per a traslladar a la Conselleria. Després tocarà el torn de comunicar als pares la decisió i els ajustos en les aules, els quins poden veure’s en la situació que els seus fills hagen de competir per una plaça, o en el cas contrari, assumir el cost que suposa que aquests estudis deixen de subvencionar-se.

FP, Infantil i Primària

Batxillerat perd unitats concertades mentre que la Formació Professional Bàsica i els Cicles Formatius augmentes les seues aules que passen de 629 a 634 per al pròxim curs, un total de cinc unitats concertades més que el curs present. Al mateix temps, els centres concertats d’Educació Infantil i de Primària també augmenten les seues aules en aquest sentit, amb 25 unitats educatives més dividides en dotze per a València, set per a Alacant i sis a Castelló.

Aquest ajust també preveu un augment en el cos de mestres, amb un miler més de docents. El conseller d’Educació, Vicent Marzà, assegura que la mesura s’ha pres “per a assegurar que hi haja menys alumnes per aula i més professorat en tots els centres sostinguts amb fons públics” i afig que açò suposarà una millor atenció a l’alumne i una qualitat educativa superior per als estudiants.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *