“Demane la Paraula per l’Educació” lema en aquesta Setmana d’Acció Mundial per l’Educació”

Del 24 al 29 d’abril se celebra a tot el món la Setmana d’Acció Mundial per l’Educació (SAME) sota el lema “Demane la paraula per l’educació”.

Es tracta d’una iniciativa que naix de la Campanya Mundial de l’Educació (CME), coalició internacional present en més de 124 països i formada per ONGs, sindicats, centres escolars i altres col·lectius que lluiten per una educació accessible, de qualitat, gratuïta, equitativa i inclusiva per a totes les persones.

Objectius Desenvolupament Sostenible

La Setmana d’Acció Mundial per l’Educació se celebra amb motiu del compliment dels 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de les Nacions Unides, sent l’Objectiu d’Educació (ODS4) un dels més rellevants. El 25 de setembre de 2015, líders mundials de fins a 196 països van adoptar i es van comprometre a complir una sèrie d’objectius globals, a aconseguir en un termini de quinze anys i la missió dels quals és, en termes generals, eradicar la pobresa, protegir el planeta i assegurar la prosperitat per a tots. Paral·lelament a aquesta iniciativa naix, també en aqueix mateix any, l’Agenda de l’Educació 2030 que sorgeix per a potenciar i donar més valor a la cambra objectiva de la llista, que és el de l’educació, doncs aquest és un dels punts més importants i en els quals més cal aprofundir per a poder aconseguir els objectius restants.

Per a aconseguir-ho, el ODS4 exigeix la participació tant de governs, com a empreses i també de la ciutadania. És per açò, que durant la Setmana d’Acció Mundial per l’Educació, que comença aquest dilluns, es pretén dur a terme una sèrie d’activitats a tot el món per a conscienciar sobre el dret a l’educació de tota la població mundial. A Espanya hi haurà actes reivindicatius en setze comunitats autònomes en les quals es preveu la participació de més de 10.000 persones.

Context actual

Avui dia segueix havent-hi 263 milions de xiquetes i xiquets, joves i adolescents sense accés a l’educació afectats per circumstàncies tals com la falta de recursos, el fet de viure en zones rurals remotes o allunyades de nuclis urbans amb sistemes educatius, la manca d’infraestructures adequades o de personal docent qualificat, per motius discriminatoris per raça, gènere o discapacitat o per altres qüestions que fan que aquesta xifra any rere any s’accentue. Als 263 milions de persones sense escolaritzar cal afegir-li la preocupant xifra de 758 milions més de persones adultes analfabetes, de les quins més de la meitat són dones.

Arran d’aquestes alarmants xifres, en 2015, 196 països es van comprometre i van signar els ja esmentats Objectius de Desenvolupament Sostenible, es tracta, sense més, d’un pla d’acció mundial per a complir amb aqueixos 17 objectius abans del 2030. Ací comença a prendre joc i importància la Setmana d’Acció Mundial per l’Educació, que mitjançant la celebració de diferents activitats de carrer, pretenen crear consciència sobre la importància del dret a l’educació.

Demane la paraula per l’educació

Sota el lema “Demane la paraula per l’educació” es fa una crida a tots els governs, empreses i ciutadania en general perquè s’adopten les mesures polítiques i financeres necessàries per a garantir una educació de qualitat, inclusiva i equitativa. La Campanya Mundial per l’Educació (CME) posa l’accent principalment en la importància de la participació directa i activa de la ciutadania, en la qual la comunitat educativa ha de jugar un paper fonamental perquè xiquets, xiquetes, docents i tots els actors involucrats en l’educació, siguen representats i tinguen veu per a exigir aquest dret del que ha de beneficiar-se tot el conjunt de la societat. La CME serveix com a altaveu de tots els col·lectius educatius per a acabar amb les aclaparants xifres sobre analfabetisme i no escolarització que afecten a tants xiquets i adults en l’actualitat.

Els primers estralls d’aquesta Setmana d’Acció Mundial per l’Educació ja s’estan fent notar en l’àmbit nacional. A Espanya hi haurà actes de mobilització en més de 28 ciutats. Una setmana que ha tingut la seua preparació al llarg de tot l’any, en el qual més de 150 centres educatius han estat treballant unitats didàctiques entorn de l’Agenda 2030 d’Educació. Seran aquests mateixos centres els que isquen als carrers reivindicant el dret universal a l’educació, com a símbol portaran la figura d’una mà amb l’índex alçat per a demanar la paraula per l’educació.

SAME 2017

Enguany la Setmana per l’Educació s’aborda des de la participació ciutadana amb dos vessants fonamentals, la primera és la participació ciutadana i la segona la involucración dels Governs. Que des del compromís de la població i amb especial esment de les comunitats educatives s’exigisca als Governs que rendisquen comptes per a la consecució dels objectius establits en l’Agenda de l’Educació 2030.

Les activitats per a enguany es van a centrar fonamentalment en l’acció en els carrers. Establir els llocs públics com a espais lliures i oberts per a fomentar la participació i la reivindicació del dret a l’educació. Es proposa prendre els carrers per a fer soroll, per a fer-se sentir, perquè aquesta petició arribe a tothom i sobretot als representants polítics per a aconseguir un impacte mediàtic que reunisca a tot tipus de persones que se senten preocupats en el que concerneix a l’accés a l’educació.

Per a açò es demana que cada activista per l’educació porte una figura amb forma de mà amb el dit índex alçat. Aquesta també és una iniciativa per a donar regna solta a la imaginació de cadascun, deixant lliberteu perquè xiquets, xiquetes, joves i adults creuen aquesta mà amb els colors, materials i formes que vulguen. La idea també és repartir aquestes mans als vianants perquè se sumeixen a l’acció.

A més es requereix portar pancartes amb lemes que continguen peticions, opinions i frases que conviden a l’acció, a la reflexió i a la lluita per aquest dret. Han de ser frases compromeses amb l’Agenda de l’Educació 2030 i amb el ODS4 (l’objectiu de l’educació). Se suggereix que en les pancartes apareguen els hashtag #SAME2017 i #PidoLaPalabra, perquè la mobilització arribe també a les xarxes socials.

Durant les marxes que s’organitzaran en diferents ciutats es realitzarà un minut de silenci per tots aquells xiquets, xiquetes i joves que no tenen accés a una educació digna i que per tant, no poden formar part en la presa de decisions sobre aquells temes que més els afecten.

SAME 2016

L’any passat la CME va mobilitzar a Espanya prop de 200 centres escolars, 1.700 docents i més de 27.000 xiquetes, xiquets i joves que van protagonitzar 30 actes en 28 ciutats espanyoles i van aconseguir atraure l’atenció i la participació de 12.000 persones.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *