KiVa, el mètode finlandés per a fer front a les situacions de bullying en les escoles

KiVa, el programa de classes més eficaç contra l’assetjament escolar aconsegueix eradicar aquesta xacra en el 78% dels centres que ho utilitzen.

En el Dia Mundial sobre l’Assetjament Escolar és necessari visibilizar aquesta xacra que afecta a punts joves en les aules. Posar sobre la taula totes les eines, mètodes i esforços necessaris per a eradicar aquest problema que sovint porta conseqüències fatals. Prevenir-ho a temps és obligació, no solament de la comunitat educativa, sinó que es tracta d’una responsabilitat de tota la societat compromesa amb el futur de les noves generacions, els qui comencen a formar-se i a desenvolupar-se en les escoles.

Ja parlem de les noves mesures que des del Ministeri d’Educació s’estan implantant per a fer front al problema del bullying. El Pla Estratègic de Convivència Escolar 2016-2020 pretén establir un mediador que actue enfront d’aquestes situacions dins dels centres educatius, a més del telèfon, 900 018 018, que funciona des de novembre de l’any passat i que està 24 hores operatiu i ofereix ajuda immediata a la víctima.

Mètode KiVa

Tota mesura és poca quan es tracta de garantir la seguretat i integritat dels estudiants pel que sempre cal estar pendent i alerta per a evitar aquestes situacions d’assetjament. A Finlàndia s’ha desenvolupat un mètode anomenat KiVa amb un èxit sorprenent per a acabar amb aquesta xacra. Mentre que molts centres educatius de tot el món presenten problemes i negligències a l’hora de solucionar casos de bullying, en el país nòrdic s’ha demostrat que amb aquest mètode es poden eradicar aquests comportaments tòxics.

KiVa, del finès Kiusaamista Vastaan, significa “agradable, guai”, és un programa l’eficàcia del qual es basa sobretot en el canvi d’actituds i actuació entre els alumnes, desenvolupat per la Universitat de Turku, a Finlàndia, els experts que han participat en la creació d’aquest innovador programa són professionals que han estudiat el fenomen de l’assetjament escolar durant anys, com la Doctora i professora Christina Salmivalli, qui dirigeix i coordina l’equip, així com la Doctora i investigadora Elisa Poskiparta. Prevenir l’assetjament escolar no és suficient, afrontar-ho de manera eficaç és el més important.

En l’actualitat el 90% de les escoles finlandeses han incorporat aquest mètode en les aules, es tracta d’un programa de classes que reben els estudiants de 7, 10 i 13 anys i en els quals s’ensenya, mitjançant treball en grup, conceptes com el respecte, l’empatia o la importància d’ajudar-se uns a uns altres. Entre altres coses, els docents ensenyen que no cal riure’s dels altres i que no s’ha d’interrompre a una persona que està parlant, a més aprofundeixen en la importància que els xiquets i joves treballen en grups mixts.

Eficàcia en les classes

Les classes incorporen a més altres procediments didàctics d’ensenyament que involucren a més a docents i pares i mares, com a manuals per al professor, reunions i xarrades amb els pares, seguiment individualitzat per a cada alumne, videojocs i jocs en línia, enquestes per al personal i també una bústia virtual perquè les víctimes puguen denunciar de manera anònima situacions en els quals se senten vexats pels seus companys de classe. El model KiVa antiassetjament es divideix en tres mòduls segons que edats, el Mòdul 1 està dirigit a xiquets amb edats compreses entre els 6 i els 9 anys, el Mòdul 2 per a edats entre els 10 i els 12 i el tercer mòdul des dels 13 fins als 16 anys.

Espanya ja ha començat a instaurar aquest mètode en alguns centres com el Col·legi Escandinau de Madrid, el Col·legi Britànic de Saragossa o el de les Calasancias de Sevilla. Altres països també estan incorporant aquest programa de classes en les seues aules: Bèlgica, Estats Units, Estònia, França, Itàlia, Luxemburg, Nova Zelanda, Països Baixos, Regne Unit, Suècia i Sud-àfrica, entre uns altres. I és que l’eficàcia està més que comprovada, mentre que altres mecanismes anti-bullying fracassen perquè no estan assentats ni estimulats per un estudi empíric i rigorós, KiVa, gràcies a les recerques exhaustives que s’han realitzat per al seu desenvolupament, ha aconseguit que en el 79% de col·legis desaparega aquest problema i cada vegada són més les escoles de tot el món les que incorporen aquest mètode per a eliminar i expulsar comportaments d’assetjament en les aules.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *