Educaclown, la bona educació a través del joc i del riure

Des de 2015 l’entitat Educaclown ajuda a xiquets que es troben en risc de exclució social transmetent-li valors a través de jocs didàctics.

Educar jugant, aqueixa és la clau per al grup de professionals artistes que han donat vida a Educaclown, una entitat sense ànim de lucre que va sorgir en 2015 a Mallorca, un projecte portat per un grup de persones joves i amb àmplia experiència en l’àmbit de la integració social i que veuen en els jocs una poderosa eina “per a educar, relacionar-nos i socialitzar”.

Tal com expliquen, en la vida diària de les persones, en ocasions, es donen circumstàncies en les quins les persones pateixen, ja siguen malalties, solitud, envelliment, vulnerabilitat amb el risc d’exclusió social, contextos familiars complicats… Tots aquests inconvenients van potenciar el naixement de *Educaclown que al seu torn sorgeix després de fundar per part del mateix grup de joves l’ONG *Socialclown.

Joc com a mètode d’ensenyament

Aprendre jugant

La idea que aquest grup portava en ment era la d’utilitzar les arts escèniques com a eina terapèutica per a millorar la qualitat de vida tant de xiquets, joves, col·lectius marginats, etc. i ajudar-los a integrar-los en la societat. Ells creuen fermament en aquest projecte, “creiem que a través del joc i de l’humor es pot oferir una resposta diferent i complementària a la necessitat dels col·lectius més vulnerables”. Per a tal fi, treballen amb dues eines tan senzilles com el són el riure i el joc, no es necessita gens més. Amb el riure i el joc es transmeten bones pràctiques i es traslladen als xiquets els valors necessaris per a respectar als altres.

Fanny Guerrero, directora de l’entitat, explica que realitzen diferents intervencions en centres de menors i que cadascuna d’elles està adaptada a la necessitat de cada grup. Per açò, divideixen la seua labor en tres programes, Juegaclown, per a xics i xiques de fins a 12 anys d’edat i les activitats de la qual potencien la relaxació, l’alliberament de l’estrès i la diversió a través dels jocs. El segon programa és Motivaclown, que com bé indica el nom, l’objectiu és el de trobar motivació a través dels jocs, aquest programa va dirigit a adolescents. Finalment, Tallers del Món, és un programa per a xiquets i xiquetes d’entre 6 a 12 anys i consisteix a convidar a un professional perquè parle als xicotets del seu treball, a què es dedica, quines labors exerceix, per què és important el seu treball, etc.

Amb aquesta labor que exerceixen des de *Educaclown, segons com afirmen els seus treballadors, “els xavals ens veuen com uns pallassos”. Tal com expliquen, açò ocorre els primers dies, en els quals juguen i es diverteixen, però a llarg termini aconsegueixen traslladar ensenyaments rellevants quant a valors i integració es refereix gràcies als seus tallers i a les seues dinàmiques interactives.

Bons resultats

Per a tots els que formen part de Educaclown, la motivació mou muntanyes i potenciant-la pretenen evitar que xiquets i adolescents caiguen en xarxes organitzades de crim que manegen la prostitució, robatoris, drogues, etc. Per açò es basen a educar en valors que inspiren compromís, responsabilitat, igualtat de totes les persones, reivindicació de drets, acció davant situacions d’injustícia, etc. Tot açò a través del joc.

Al llarg de 2016 han realitzat un total de 99 tallers en centres de menors, així com en la unitat de mares del centre penitenciari de Palma, on Educaclown també estén la seua labor per a ajudar a aquestes mares recluses als seus xicotets fills que romanen amb elles. Amb tot, entre les 99 intervencions realitzades han aconseguit la participació de 2.024 solament en 2016.

Cal destacar que el pròxim mes de juny començaran a treballar en Aspace, Associació de Paràlisi Cerebral. Els resultats són tan satisfactoris que pròximament la seua labor no solament se centrarà en la infància, sinó que també prestarà ajuda als més majors implantant la seua metodologia en centres geriàtrics, especialitzant-se aquesta vegada, no tant en el joc, sinó més en la musicoterapia.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *