Suspès cautelarment el decret de plurilingüisme de Marzà

El Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana suspèn cautelarment el decret d’ensenyament plurilingüe que anava a incorporar-se en les aules dels centres escolars valencians a partir del pròxim curs 2017/2018.

Així s’indica en l’acte de la Secció 4ª del Contenciós-administratiu del TSJCV, que a petició de la Diputació d’Alacant, governada pel Partit Popular, han sol·licitat que es frene aquest decret que ja havia engegat el procés d’admissió en col·legis públics i concertats de la comunitat de cara al pròxim curs. Açò ha provocat descontent entre pares i mares, els qui s’han querellat perquè els adjudiquen una plaça en el model plurilingüe que no han triat per als seus fills.

En la resolució, la Sala assenyala que “tot el resolt en aquest acte es refereix única i exclusivament a la mesura cautelar, no al fons del recurs i en absolut es prejutja gens del que puga resoldre’s en el seu moment en la sentència que es dicte, després dels tràmits corresponents d’al·legacions i prova”, i continua aclarint que “qualsevol declaració que faça la Sala en aquest acte només es refereix a la mesura cautelar sol·licitada per la Diputació Provincial d’Alacant”.

La Generalitat ha presentat un recurs contra la mesura cautelar, però de no prosperar aquest recurs, la intenció d’establir un model plurilingüe en els col·legis de la Comunitat Valenciana quedarà en paper mullat. El decret del plurilingüisme dissenyat pel Consell serà solament una mera declaració d’intencions de portar a la comunitat a un pas per davant quant a política lingüística es refereix, però de desestimar-se aquesta opció es retornaria novament a la doble línia d’ensenyament en valencià i castellà.

Tot açò entorpeix els processos de matriculació i sol·licitud de places d’aquells xiquets nascuts en 2014 que comencen ara a l’edat de 3 anys amb la seua formació acadèmica. El problema dels pares és que estan demandant una plaça per als seus fills amb un programa lingüístic específic que no es va a impartir.

Interès públic

D’altra banda, el tribunal destaca que el recurs contra el decret del plurilingüisme no ho ha presentat un particular o una associació que involucre a pares d’alumnes, sinó que directament ha sigut remès per una Administració. Els magistrats admeten que “no és freqüent que una Administració prenga la iniciativa en defensa dels seus ciutadans enfront del que considera una disposició general contrària a dret”.

En aquesta línia, els magistrats afigen que, encara que “la Sala té en consideració aquesta circumstància i aprecia que, si bé es presumeix l’interès públic en l’administració de la Generalitat demandada i en el Decret recorregut, no ha d’oblidar-se que també és defensora d’aqueix interès públic l’administració alacantina recurrent”.

Amb tot, l’acte judicial assenyalava directament a la diferència entre el nivell de coneixement d’idiomes a l’hora d’obtenir les acreditacions. Però la veritat és que aquestes acreditacions no començaran a produir-se fins a juny de 2024, quan els alumnes que hagen superat tots els cursos de Primària puguen obtenir directament el nivell A1 d’Inglés i l’A2 de Valencià. De fet açò és precisament el que es pretén, que l’alumne, després de superar i concloure l’etapa educativa de Primària, tinga la preparació suficient en matèria d’idiomes per a obtenir automàticament aquests nivells.

D’altra banda, els que trien estudiar en els nivells bàsics i intermedis, amb més presència del castellà i menys del valencià i l’anglès, també podran acreditar el seu nivell d’idiomes a través d’un examen oficial dissenyat per la Conselleria.

Ensenyament plurilingüe de qualitat

Aquests dos arguments van ser clau perquè li Ministeri d’Educació donara llum verda al decret del plurilingüisme de Marzà, malgrat açò hi ha els qui veuen en aquesta decisió un atac a “una llengua, l’espanyola, parlada per més de 500 milions de persones en el món” tal com ha declarat el president de la diputació alacantina, César Sánchez.

Davant les declaracions de Sánchez, el president de la Diputació de València, Jorge Rodríguez, ha reiterat que “lamentem que l’actuació frentista i partidista del president de la Diputació d’Alacant estiga dirigida a impedir que els xiquets i xiquetes, no solament de les comarques del sud sinó de tot el territori valencià, puguen gaudir d’un ensenyament plurilingüe de qualitat”. Quan, a més, gens obliga en el decret als col·legis a escollir els nivells amb menys castellà.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *