El conseller Vicent Marzà posa a disposició dels cossos i forces de seguretat de l’Estat formació en valencià

La Generalitat sufragarà els cursos de valencià als integrats de la Guàrdia Civil i de la Policia Nacional que estiguen interessats en la formació lingüística per afavorir un millor servei a la ciutadania.

El conseller d’Educació, Investigació, Cultura i Esport, Vicent Marzà, ha anunciat hui a les Corts Valencianes que la Generalitat posa a disposició dels cossos i forces de seguretat de l’Estat un pla de formació lingüística “per tal d’afavorir un millor servei a la ciutadania i posar a l’abast dels cossos de seguretat estatals eines de formació lingüística, ja que l’organisme que ho havia de fer factible no dóna resposta”.

El conseller ha volgut recordar que el passat 18 de gener es va reunir amb el delegat de govern i aquest es va mostrar disposat a posar en marxa els cursos. No obstant, l’anunci del conseller Vicent Marzà ve donat per la manca de resposta de la Delegació de Govern a l’oferiment de realitzar cursos per part de Política Lingüística de la Generalitat.

Tal com assenyala el director general Rubén Trenzano, “des de la Generalitat s’ha realitzat tot el treball per facilitar els contactes pertinents per a tota l’organització de cursos a falta d’alguna contestació per part de la Delegació del Govern. Els cursos que teníem preparats tenien una durada aproximada d’entre 60 i 100 hores lectives. La Delegació de Govern no ha sol·licitat els cursos durant els tres últims anys i això ens preocupa”.

“Cal passar de les paraules als fets. Han passat quatre mesos i no hem tingut cap resposta de qui té la responsabilitat de sufragar la formació en llengües dels cossos i forces de seguretat de l’Estat, que és la Delegació de Govern. El Govern del Botànic contesta amb solucions i aquesta n’és una mostra: organitzem i a més, paguem, ja que per l’altra banda no s’ha fet cap moviment”, ha afegit el conseller Marzà.

Cursos de valencià

El passat 18 de maig van mantindre una reunió el director general de l’Agència de Seguretat i Resposta a les Emergències de la Generalitat, José María Ángel i el director general de Política Lingüística i Gestió del Multilingüisme, Rubén Trenzano per la qual es va acordar organitzar cursos de valencià per a les forces i cossos de seguretat de l’Estat mitjançant L’Institut Valencià de Seguretat Publica i Emergències (IVASPE), depenent de l’Administració autonòmica.

Segons el conseller Marzà, “les despeses d’aquests cursos les cobrirà la Generalitat, perquè el nostre màxim objectiu és vetllar per la concòrdia i  que els cossos i forces de l’Estat coneguen els drets lingüístics de les valencianes i dels valencians i reben una formació adequada per a assegurar un bon servei a la ciutadania valenciana”.

A més ha volgut agrair “la total col·laboració del director general José María Ángel per posar solució a aquesta situació, ja que malgrat que la formació d’aquests cossos són competència directa de la Delegació de Govern, des de l’àmbit autonòmic s’ha trobat una solució per a no deixar sense la possibilitat de formació lingüística als equips de seguretat estatals que operen al nostre territori”.

En aquest sentit, s’organitzaran cursos tenint en compte les necessitats específiques d’aquests cossos de seguretat i a més se’ls oferirà també la formació en actituds lingüístiques en valencià, tal i com ja ho fan els comandaments de la Policia Local.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *