La secció oficial de Cinema Jove radiografia la desorientació de la joventut contemporània

Edició darrere edició, i van 32, Cinema Jove, el festival cinematogràfic de referència de l’Institut Valencià de Cultura de la Generalitat, es converteix en un cresol de les inquietuds de les joves generacions a través de les propostes dels seus directors a concurs.

Enguany, la major part dels llargs que conformen la secció oficial situa als seus personatges en cruïlles personals. “En el seu conjunt, la programació diagnostica el present per a, més que donar-li solucions, brindar una radiografia de l’ací i l’ara dels més joves”, afirma el director del festival, Carlos Madrid.

Conflictes de gènere, de família i d’identitat es poden rastrejar en les pel·lícules procedents de Polònia, Brasil, Mèxic, Bèlgica, Argentina i Àustria. La resta dels títols seleccionats repara en el context soci-polític dels seus països, amb recalcament en el masclisme de les societats d’Índia i Sri Lanka, el tabú de l’homosexualitat entre la població negra de Sud-àfrica i la decadència del centre històric de Bogotà.

Hi ha llargs seleccionats a Cannes, Berlín i Sundance, i projectes guanyadors en Rotterdam, Guadalajara, Tòquio, Río, São Paulo i el SXSW d’Austin. I, per primera vegada en la història del festival, el nombre de directores supera al d’homes, amb un 60% dels títols seleccionats liderats per dones, la qual cosa, en opinió del director, “denota normalitat, ja que no ha sigut un percentatge cercat, sinó fruit de la casualitat”.

Entre els films seleccionats hi ha espai per a l’eròtica d’alt voltatge, amb els exemples de la belga Even Lovers Get The Blues, i de la polonesa Satan Said Dance, un mostrari en Instagram dels excessos de la seua desubicada protagonista. Les tensions paternofilials afloren en la brasilera La mujer del padre, sobre la filla adolescent d’un home cec, atrapada en un racó rural en la frontera de Brasil amb Uruguai, i el xoc violent entre el pare i el fill de l’argentina Vigilia.

Hi ha drames iniciàtics, amb independència de l’edat dels seus protagonistes, com l’austríaca Seventeen, protagonitzada per una adolescent que viu, estima i creix en un poble, i la mexicana Los años azules, on cinc joves en la vintena defineixen les seues vides sota el sostre escantell d’una vella casa i davant l’atenta mirada d’un gat.

En un envit reivindicatiu, el comitè seleccionador ha recolzat dos projectes de risc per als seus directors, la pel·lícula de Sri Lanka Burning Birds, on el seu autor ha sortejat la censura en el retrat de la guerra civil en el seu país, i la sud-africana The Wound, on es revela un ritu de circumcisió viscut en primera persona per Nelson Mandela i condemnat per les associacions de drets humans per les desenes de morts que provoca cada any.

Finalment, hi ha lloc per al terror psicològic en l’índia Sexy Durga, sobre la fugida nocturna d’una parella de Kerala, on es posa de manifest l’opressió a la dona en el subcontinent, i per al costumbrisme en la colombiana La defensa del dragón, que retrata la decadència d’un trio de vells amics, i per extensió, del centre històric de Bogotà, amb un tauler d’escacs de fons.

Curts amb medalla

Un bon grapat d’obres premiades, com Nuestra amiga la Luna, millor curt a Màlaga 2017; Negative Space, premi Unifrance; Ayny, guanyadora dels Student Academy Awards; Nuestro viejo y el mar, millor direcció a Màlaga; Jenny, el protagonista de la qual va ser guardonat com a millor actor en els Max Ophuls; i The Transfer, que a més de ser reconeguda amb el premi Max Ophuls, va estar seleccionada en Clermont-Ferrand; Down To The Wire, millor curt d’animació a Màlaga. Aquesta última proposta és una de les 12 d’animació triades a concurs per Cinema Jove, mostra de l’aposta del festival per aquest gènere.

L’accentuada vocació internacional del certamen queda acreditada amb l’origen de tots els seus treballs, procedents de les filmografies europea, asiàtica, africana o llatinoamericana. Però també hi ha producte patri, amb sis curts valencians a concurs, Bienvenido a casa, El vestido, Life In Boxes, The Neverending Wall, La disco resplandece i Las vísceras.

El Festival Internacional de Cinema de València – Cinema Jove està organitzat pel Institut Valencià de Cultura, i té com a objectiu la promoció de joves cineastes. La cita amb les últimes tendències de l’audiovisual està programada del 23 de juny a l’1 de juliol.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *