El mestre de les TIC

Entrem en una època en la qual la tradició educativa per continguts experimenta una transformació en competències. La clau i objectiu avui per al mestre és traslladar habilitats perquè el xiquet aprenga a aprendre. Aprenga a ser i aprenga a pensar. L’aprenentatge col·laboratiu i per competències sembla ser cada vegada més convincent a l’hora d’ensenyar les unitats didàctiques als alumnes en les aules.

Ja parlem de la importància de la figura del docent anglés perquè els alumnes aprenguen est, o un altre idioma, en un marc social i professional cada vegada més globalitzat. Però no solament per aquest motiu és important una educació bilingüe, sinó perquè el fet d’aprendre un altre idioma a part del nostre propi suposa que la ment desenvolupe i potencie aqueixa habilitat comunicativa que tants beneficis pot atraure per a un futur, i no solament per al professional.

L’anglès, que no solament activa aqueixa part del cervell que enforteix la comunicació, també suposa un treball en equip fonamental. Ajuntar-se i parlar amb altres persones afavoreix la seguretat, l’autoestima i les relacions. Però hi ha altres destreses que requereixen atenció: les Tics i de les noves tecnologies.

Noves tecnologies com a assignatura digital

Segle XXI és sinònim d’era de les tecnologies. L’educació referent a açò no ha de crear noves eines per als processos d’aprenentatge, ha de transformar-se i usar les mateixes eines adaptades a les noves concepcions tecnològiques que ens envolten. Solament és necessari incorporar ordinadors en l’aula i donar regna solta a la imaginació per a adaptar els continguts teòrics a aplicacions web d’utilitat per a traslladar coneixements.

L’avantatge de les tecnologies, a diferència de l’anglès, és que es tracta d’una habilitat bastant predictiva i amb una sèrie de consells i orientacions l’alumne sabrà ràpidament com usar els dispositius (mòbils, ordinadors, consoles…). La veritat és que els xiquets, per dir-ho d’alguna manera, vénen al món amb una tablet sota el braç i molts d’ells saben utilitzar-les per mera suposició o per imitació dels més majors. A diferència de l’anglès, que no és tan predictiu i requereix de més temps perquè el docent ho ensenye als alumnes, així com dedicació i estudi.

Recursos d’implementació de les TIC

-La creació d’un blog. Sempre és bona idea que els alumnes despleguen la seua creativitat i la plasmen en un lloc web, fàcil i manejable com l’és un blog. És un bon recurs que el docent pot adaptar per a l’assignatura de Llengua i Castellà i potència, no solament la creativitat, sinó també millora el treball en equip, la cal·ligrafia, la redacció, la forma d’expressar-se i com no, les habilitats tecnològiques.

-Tan interessant és la creació d’un blog com el d’un periòdic o revista de classe. En format web és molt fàcil estructurar aquesta activitat en equip que comprèn a tot el conjunt de la classe inclòs el mestre. Per a aquesta activitat que pot estendre’s al llarg de tot el curs acadèmic es requereix treball en equip, per la qual cosa reforça la companyonia i el sentiment de responsabilitat. Els articles de creació pròpia pels alumnes, han d’emmarcar-se en diferents categories i seccions que coincideixen amb les matèries que es donen en classe. Aquestes poden ser sobre Actualitat, que ja engloba moltes temàtiques com a història o ciències. És una manera molt efectiva d’aprendre doncs l’alumne no solament escriu, sinó que ha d’informar-se, ha de saber què ocorre en el món i després plasmar amb la seua expressió escrita les informacions.

-Per a complementar aquestes dues últimes, una altra activitat de destresa digital és la de fotografia. És important perquè amb la fotografia es pot conèixer molt d’una persona a nivell personal. Hi ha qui decideix fotografiar paisatges, retrats, etc. És una activitat que també deslliga creativitat, requereix concentració i sensibilitat. Editar-les en ordinador i usar-les per a il·lustrar els articles i posts en el blog també facilita l’aprenentatge tecnològic. En aquest aspecte no solament parlem de fotografia, sinó també de la realització de vídeos. Hi ha molts programes en línia, que no requereixen de la seua descàrrega directa, en els quals es poden editar fotos i vídeos, realitzar collages, etc.

-En anglès hi ha una altra activitat que es realitza des de fa temps en escoles de tot arreu del món: l’intercanvi de cartes amb alumnes estrangers. Adaptat als nostres dies, aquesta activitat pot realitzar-se mitjançant correu electrònic i així anglés i noves tecnologies es conjuminen en pro de l’aprenentatge i formació de l’alumne.

-Si d’idiomes es tracta, hi ha moltes aplicacions, jocs i vídeos que poden ajudar a ensenyar idiomes de manera divertida i efectiva. Ja siga amb cançons, amb quizs online, sopes de lletres, etc. Internet és un món per explorar i existeixen molts jocs en línia per a treballar amb grups de xiquets. En aquesta web englishactivities a part d’oferir activitats i jocs també donen lliçons teòriques prèvies i en finalitzar s’ofereix una avaluació de l’alumne perquè el mestre puga comprovar els resultats obtinguts durant la realització del joc.

-Les matemàtiques poden ser un joc de xiquets. La solució a aquesta matèria que a voltes s’ennuega als més xicotets pot convertir-se en alguna cosa fàcil amb la utilització d’algunes eines online com les quals ofereix la web Jocs de Matemàtiques. Aquesta pàgina, molt completa i amb més de cent jocs, ofereix la possibilitat d’aprendre de manera individual o en grup seleccionant l’opció de multijugadors.

Un altre recurs per a l’àrea de matemàtiques, física o química són els vídeos del bloguer i mestre David Calle, que en el seu web Unicoos compta amb gran varietat de vídeos explicats didàcticament i amb exemples gràfics (en els quals inclou a superherois i altres dibuixos animats). Aquests vídeos converteixen una operació a simple vista difícil en alguna cosa molt fàcil de solucionar.

-Altres destreses digitals tal vegada importants a mesura que l’alumne va creixent és ensenyar-li a realitzar el seu propi Curriculum Vitae. Per a açò també hi ha diverses webs de disseny en línia que estructuren el CV. És una activitat de síntesi, de creativitat i d’estructuració i organització.

-Les xarxes socials no poden quedar fora dels recursos didàctics tecnològics en les aules, ja que cada vegada amb més freqüència en l’àmbit laboral professional s’exigeixen coneixements en xarxes socials. Pel que, la possibilitat de crear un grup tancat en Facebook para tota una classe i moderat pel docent és una bona forma per a mantenir a la classe unida i informada, en la qual compartir continguts divertits sobre assignatures, així com jocs i recursos. És un mètode ràpid i eficaç de compartir continguts útils per als alumnes.

Les TIC’s són un tema que estan revolucionant al camp de la docència i a la comunitat educativa. Internet és avui dia un llibre de text obert al món amb infinites possibilitats per al mestre i per a l’alumne. Pot enriquir i aportar molt a diferents nivells.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *