La gamificació, aprenent a través del joc

Cada vegada més professors incorporen el mètode de la gamificació en les aules per a ensenyar als seus alumnes qüestiones rellevants de matèries com a matemàtiques, geografia o història.

La gamificació, o l’aprenentatge a través dels videojocs, és una tendència que cotitza a l’alça en les escoles de tot el món. Qui anava a dir què aquest assumpte, que en el seu moment va generar debat entorn del desenvolupament evolutiu dels més xicotets, es tornaria en un joc seriós. Si cert és que, sempre hi ha hagut i hauran jocs que combinen la didàctica i el lúdic, avui dia pot arribar a ser una tasca més per a classe, com si les summes o restes en matemàtiques o el subjecte i predicat en llengua castellana. La gamificació és una realitat en les aules.

Però, què és la gamificació? Es tracta d’una mecànica més del procés d’ensenyament en la qual mitjançant l’ús de jocs i aplicacions es potencia la motivació, la concentració, l’esforç i altres valors considerats de gran importància per al xiquet en edat escolar. Nova i poderosa estratègia, açò és el que diuen d’aquest fenomen de la gamificació. Altres avantatges? Suposen una activitat divertida, que també potencia el treball en grup, millora les relacions i les habilitats tecnològiques.

Al marge del desenvolupament d’aquestes actituds i valors tan positives per a l’alumnat, està demostrat que amb aquestes noves metodologies del joc és com millor aprèn l’ésser humà. Com a exemple, diferents estudis científics han demostrat que les classes magistrals aconsegueixen calar en un 10% de taxa de record a les 72 hores, però passat l’any, els alumnes no recorden la lliçó.

No obstant açò, aqueixa mateixa taxa de record augmenta si en lloc d’una classe magistral es mostra a l’alumne una sèrie de fotografies. Posem que el professor ensenya al conjunt de la classe un total de 2.500 fotografies, passades les 72 hores l’alumne recordaria el 90% de les mateixes enfront del 10% de taxa de record de la classe magistral. Encara més: al cap de l’any l’estudiant recordaria el 60% de les fotografies. La clau és convertir-se en subjecte actiu, alumne implicat i aplicat.

“Dis-me i ho oblide, ensenya’m i ho recorde, involucra’m i ho aprenc” (Benjamin Franklin). I en aquesta última és on entra en joc la gamificació. Des de llavors no han deixat de sorgir jocs amb ferm propòsit educatiu.

Recursos per als alumnes

Minecraft: Aquest és un dels més coneguts i molt utilitzat pels docents pel seu caràcter didàctic ja que serveix per a ensenyar gran varietat de temes. Minecraft és un joc que promou la creativitat, la col·laboració i la resolució de problemes, per açò resulta ser tan òptim i eficaç incorporar-ho a les classes.

The Hero Pla: Dirigit a alumnes de Batxillerat, Formació Professional i per a universitaris per la temàtica que tanca, es tracta de crear empreses sobre un joc de tauler, molts dels seus jugadors asseguren que és potencialment addictiu.

Lure of labyrinth: Perfecte per a reforçar les matemàtiques. Compta amb una gran quantitat de trencaclosques en els quals cal resoldre operacions matemàtiques per a trobar a una mascota perduda i salvar al món dels monstres que van apareixent al llarg del joc.

ClassDojo: Videojoc assentat en valors pel qual el professor pot puntuar positiva o negativament als seus alumnes. Aquest joc consisteix a crear una comunitat i vincle entre els alumnes i el professor. Que un alumne tímid alça la mà per a preguntar un dubte? Doncs se li premia amb un punt positiu. A més cada estudiant pot publicar fotografies i vídeos en les seues pròpies carpetes.

Duolingo: Aprendre idiomes de manera divertida i interactiva, amb aquesta aplicació pots aprendre progressivament fins a vuit idiomes diferents.

Zombie-Based Learning: Per a superar les proves d’aquest joc els alumnes hauran de tenir amplis coneixements en geografia, encara que si no els tenen és una bona forma d’aprendre.

SimCityEDU: Sis missions a resoldre, un joc que tracta sobre la contaminació i el medi ambient, promou valors de solidaritat, compromís i responsabilitat amb la naturalesa i el nostre ecosistema.

Altres jocs útils a l’hora d’aprendre lliçons en classe són, per exemple, Kahoot! un qüestionari en el qual els alumnes han de respondre preguntes de diferents matèries. Classcraft, fomenta la cooperació i participació. O Chem Caper, perfecte per a aprendre química de forma divertida.

La gamificació s’està convertint cada vegada més en un recurs molt útil que els professors incorporen en l’aula com a eina de suport per a ensenyar als seus alumnes. Aquesta tendència està generant molt bons resultats en termes de promoure valors, de cooperació i responsabilitat. Sense oblidar també que els videojocs estan molt vinculats amb les noves tecnologies el que potencia també el reforç i el desenvolupament d’habilitats digitals.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *