Oferta d’oposicions històrica: fins a 13.000 places convocades

La Conselleria d’Educació ha proposat a la Mesa Sectorial d’Educació la convocatòria de 13.000 places de lliure accés als cossos docents fins a 2021.

D’aquesta manera s’oferiran 3.000 places per a Infantil i Primària a 2018 i 5.000 places per a Secundària i altres cossos docents per a 2019. L’any 2020 hi haurà oposicions per a 2.500 places de lliure accés de Secundària i altres cossos docents, i l’any 2021 hi haurà 2.500 places més per a Infantil i Primària respectivament.

El secretari autonòmic d’Educació, Miquel Soler, ha declarat que “tenim possibilitat d’incrementar el nombre de places que es convoquen de la funció pública per aconseguir l’objectiu de reduir la taxa d’interins al 8% en quatre o cinc anys. Pensem que és la millor manera d’acabar amb la inestabilitat de les plantilles, i fer que el professorat tinga un lloc de treball segur”.

La Conselleria d’Educació pretén així donar major estabilitat a la plantilla docent, la qual cosa repercutirà en una millora de la qualitat educativa, ja que els centres disposaran d’un major nombre de personal funcionari de carrera i aquest, al seu torn, podrà optar a destinacions definitives.

Respecte al sistema d’accés a la plaça de treball públic, Miquel Soler ha destacat que “el personal interí té una magnífica oportunitat d’aconseguir una plaça de funcionari, i si no ho assoleix tindrà garantit lloc a les borses i l’accés a vacants en borsa suficients”.

A més ha recordat que “el 80% dels aspirants que van obtindre plaça en les oposicions de 2016 eren interins i que en les reunions que hem tingut amb el Ministeri i amb les Comunitats Autònomes vàrem plantejar la forma de combinar que tant els que estan treballant, els interins, com la resta de futurs docents que volen accedir al sistema educatiu tingueren una possibilitat real de poder accedir”.

La possibilitat d’obrir la via de funcionarització de docents interins sense passar per un procés d’oposicions no es pot realitzar a nivell autonòmic, ja que el professorat pertany a un cos de funcionaris estatal.

Soler ha explicat que “actualment, el còmput per a valorar les proves estima que el 60% correspon a la nota de l’oposició i el 40% als mèrits de cada aspirant, on la part que més rellevant és l’experiència docent, sobre la qual els interins tenen molts punts d’avantatge sobre les persones sense experiència en la docència. Açò implica que tenen moltes més possibilitats d’obtindre la plaça”.

A més, Soler també ha comentat que “si es complira, el que ha passat en les darreres quatre convocatòries d’oposicions el 80% de les places les guanyaran interins, el que vol dir que de les 13.000 convocades, 10.400 serien ocupades per aspirants que han sigut interins abans» i ha volgut destacar que: «En l’actualitat hi ha 9.300 interins en places vacants, per tant es evident que idees com que volem substituir a treballadors que estan en l’actualitat exercint com a interins per gent més jove, no és real”.

Una oferta de places d’oposicions històrica

Des d’Educació s’ha transmés a la mesa Sectorial d’Educació que és la major oferta d’oposicions docents en dècades i una clara aposta per plantilles estables en els centres, cosa que repercuteix en positiu en una educació de més qualitat per l’alumnat, en millorar les condicions laborals del professorat i en revertir les retallades de governs anteriors en matèria educativa. Els centres disposaran d’un major nombre de personal funcionari de carrera i aquest, al seu torn, podrà optar a destinacions definitives.

La convocatòria està concentrada perquè els aspirants tinguen més oportunitats, més temps per a preparar-se i saber en previsió fins a 2021 quantes places i de quines especialitats es convocaran.

Respecte a la preocupació sobre els interins de més de 55 anys s’ha transmés als sindicats de l’ensenyament que, a banda de poder concórrer al concurs d’oposició en peu d’igualtat amb la resta dels interins i amb puntuació altíssima o total a la fase de mèrits, ocupen per àmplia majoria els primers llocs de les borses de treball.

Després del concurs-oposició, on molts interins aprovaran, aquelles persones interines de més de 55 anys que no aconseguisquen plaça ocuparan un lloc encara més avançat en les borses del que ocupen a hores d’ara, i podran accedir amb molta facilitat a un lloc de treball de qualitat.

“La Conselleria està a favor dels processos de funcionarització d’interins que el Ministeri impedeix. Ho seguirà demanant fins el dia que es canvie la normativa. Mentre no arribe aquest canvi legal, l‘administració valenciana ha de procurar que les plantilles s’estabilitzen al màxim sense deixar a ningun interí fora del sistema i al mateix temps provocant-hi l’entrada de nous docents”, ha explicat el secretari autonòmic.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *