El valencià Franc Corbí, tresorer de ACADE i Nabss representa al sector educatiu en la Comissió mixta del Congrés i Senat sobre el Brexit

Franc Corbí, tresorer de ACADE i Nabss, la sectorial de Col·legis Britànics a Espanya, va assistir en representació del sector educatiu a la Comissió mixta del Congrés i Senat per a analitzar les conseqüències de el Brexit. Aquesta trobada, que es va celebrar el 4 d’octubre, va ser convocat per empresaris de diferents sectors a iniciativa de CEOE.

La principal conclusió a la qual es va arribar és que les negociacions entre la unió Europea i Regne Unit estan sent molt complicades i es troben en una fase inicial pel que s’esperen retards en calendari previst. L’escenari que es presenta després de l’eixida de Regne Unit, març de 2019, és incert ja que fins ara cap país ha abandonat la Unió Europea, i menys amb el pes d’Anglaterra que constitueix el quart client d’Espanya i és un dels nostres principals inversors.

Davant la intranquil·litat del sector educatiu, Franc Corbí va preguntar a la Comissió sobre la situació dels centres britànics a Espanya i va demanar que s’arriben a acords bilaterals perquè s’agiliten els tràmits de contractació de professors en aquests col·legis ja que no poden contractar docents d’altres nacionalitats, així com en acadèmies d’idiomes. També es va referir a la necessitat d’un altre acord bilateral per a facilitar l’accés a la universitat espanyola dels alumnes que estudien en els centres britànics i d’alumnes de Regne Unit que vulguen accedir a les universitats espanyoles.

No obstant açò, la Comissió no va concretar gens sobre aquests punts ja que “és prompte per a respondre a qüestions tan concretes perquè depenen del desenvolupament de la negociació general que es troba en una fase encara incipient”. No obstant açò, van manifestar que “en educació hi ha bones predisposicions per a arribar a acords i s’espera que s’aplique el principi de reciprocitat”.

La preocupació també va ser manifesta des de l’àmbit Econòmic. Bernardo Aguilera, director d’Assumptes Econòmics de CEOE, va assenyalar que a partir de l’eixida de Regne Unit s’espera cert proteccionisme entre països europeus i una pèrdua 15% en el pressupost de la UE.

El vicepresident de CEOE va reconèixer “la feblesa d’Espanya davant la falta de competitivitat respecte a altres països de fora de la UE com EUA o Xina”. A més va subratllar que la despesa de les administracions estatals dels països membres és excessiu, i va sol·licitar un menor nombre de lleis però “més efectives i senzilles. En aquests moments a Espanya hi ha 176.000 lleis”. En Educació va posar l’accent en la necessitat d’una reforma educativa més estable i duradora. També els portaveus del PP, PSOE i PNB en el Senat van subratllar “la pèrdua de competitivitat del nostre país en educació i en recerca”.

Sobre les conseqüències del Brexit per a Regne Unit s’estima que implicarà una pèrdua important d’ocupació així com de deslocalització d’empreses, per la qual cosa desitja una eixida el menys allunyada possible de la UE. No obstant açò la postura comunitària és que l’abandó comporta pèrdua de drets i privilegis, a més entre els països membres “existeix unió per a evitar negociacions bilaterals amb Regne Unit”.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *