Els col·legis ordinaris reuniran als xiquets amb necessitats educatives

Ensenyament desplega el nou decret de l’escola inclusiva que implicarà un augment d’1.500 dotacions en els pròxims quatre anys

La Generalitat va donar ahir llum verda al decret de l’escola inclusiva, que suposa un canvi de paradigma en el sistema d’inclusió en els col·legis. La norma, que substitueix un decret de fa 20 anys, obligarà a escolaritzar en centres ordinaris a tots els menors amb necessitats educatives especials (NEE) de caràcter lleu o moderat. Fins ara, el decret anterior arreplegava la conveniència de fer-ho, però no l’obligació. Solament en casos excepcionals i a petició de la família s’escolaritzarà a aquests xiquets en centres d’educació especial.

El nou decret, que es va retardar un any i mitjà per qüestions pressupostàries, comptarà amb un pressupost de 142 milions d’euros en quatre anys que permetrà contractar unes 1.500 dotacions més fins al curs 2020-2021. La norma senta les bases i el marc normatiu d’aquest canvi de paradigma: “De l’escola inclusiva al sistema inclusiva”, sintetitza el Departament d’Ensenyament.

La normativa afecta a tots els alumnes fins a l’etapa postobligatoria i es basa en l’atenció personalitzada als estudiants, atenent a les seues necessitats particulars i adaptant el sistema educatiu —des del projecte escolar fins als recursos disponibles en l’aula— a les seues demandes.

Per a açò, la primera mesura és, precisament, escolaritzar a tots els xiquets amb necessitats educatives especials en els centres ordinaris, que hauran de preparar-se al seu torn per a atendre de forma personalitzada les exigències d’aquests alumnes. Solament a petició expressa dels pares o en casos de discapacitat severa s’escolaritzarà als xiquets en centres d’educació especial.

A Catalunya hi ha uns 25.000 estudiants amb necessitats educatives especials. D’ells, 7.000 estan en centres d’educació especial, 5.000 amb discapacitat severa i altres 2.000 susceptibles de ser escolaritzats en centres ordinaris. La nova norma, no obstant açò, no implica el traspàs d’aquests 2.000 alumnes concrets, si no la incorporació gradual dels menors quan entren en el sistema educatiu en P3.

La directora general d’Educació Infantil i Primària, Carme Ortoll, va explicar ahir que el “essencial” és detectar de forma precoç les necessitats dels alumnes, que la norma divideix en universals, addicionals i intensives. Així, les ajudes universals són per al 100% dels estudiants i es basen en l’atenció personalitzada a través del projecte educatiu del centre i del seguiment tutorial per part dels docents. Les mesures de suport addicional són per a alumnes en situació vulnerable o amb circumstàncies personals concretes —un 15% dels estudiants, segons Ensenyament— i es tracta de programes de suport lingüístic i social, aules de acojida o projectes d’ajuda en audició o llenguatge. Finalment, les mejdidas de suport intensiu estan destinades a un 5% dels estudiants i són projectes de llarga intensitat i durada, per exemple, els programes de noves oportunitats o d’aules integrals de suport.

“Volem que tots els alumnes de Catalunya vagen a centres ordinaris i que tots els centres siguen inclusius”, va resumir Ortoll. El decret també obri la porta a la col·laboració entre els col·legis ordinaris i els 14 centres d’educació especial, que poden funcionar com a proveïdors de serveis i recursos, per exemple, oferint orientació als docents de les escoles ordinàries.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *