Educació endureix els criteris per a ser professor i catedràtic universitari

Els canvis per a convertir-se en funcionari comencen a aplicar-se a partir d’aquest divendres

Els nous requisits per a convertir-se en professor titular i catedràtic universitari canvien a partir d’aquest divendres. L’Agència Nacional d’Avaluació de la Qualitat i Acreditació (*ANECA), un organisme autònom adscrit al Ministeri d’Educació, acaba de publicar els nous criteris que hauran de completar tots els aspirants a funcionari i que, de forma general, s’han endurit principalment en la part de recerca.
El canvi de model, del que es va publicar un avançament a la fi de 2016, va ser criticat per l’oposició, els sindicats i la conferència de rectors espanyols, la *CRUE, per l’enduriment de les exigències fins al punt que la seua engegada va quedar en suspens. El sistema que s’implanta ara inclou 21 comissions en lloc de cinc -per àrees concretes de coneixement en comptes de branques- i canvia la puntuació numèrica per una qualificació per lletres (de la A a la I, en la qual A és la millor). Necessites una B en docència i recerca per a aconseguir l’acreditació.
Per a convertir-se en catedràtic, per exemple, es demana més treball per a acreditar la recerca en 18 de les noves 21 àrees. Abans l’aspirant a catedràtic de l’àrea de Ciències necessitava almenys 40 publicacions en revistes reconegudes internacionalment. Ara varia entre els quals aspiren a Matemàtiques (35 publicacions); Física o Química (50 publicacions). En Ciències Socials es requerien 16 articles en aquestes revistes, ara són necessàries, en el cas de Dret, quatre monografies, 15 capítols de llibre i 15 articles.
Per a ser professor titular, s’augmenta el nombre de publicacions científiques en set de les 21 àrees. En Medicina Clínica, per exemple, es demanen 25 publicacions en lloc de 21. En Ciències Socials, 20 publicacions i set articles de revista en lloc del mínim de vuit articles previst fins ara.

Mèrits complementaris

El que sí s’ha admès és obrir una segona via per la qual si l’aspirant aconsegueix el 75% de les publicacions, pot acreditar el que es denominen mèrits complementaris o altres aportacions, com a assistència a congressos o participació en projectes.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *