Es desmenteix el mite “Els universitaris cometen moltes faltes d’ortografia”

“El meu iPhone posa guió amb titlla, així que jo ho pose com ve ací”.

Quan Pilar Fernández, professora de Llengua Espanyola en la Universitat CEU Sant Pablo, va escoltar aquesta frase en boca d’un dels seus alumnes en dates recents, ella ja tenia una percepció molt clara des de feia diversos anys: cada vegada veu més mancades d’ortografia i pitjor redacció entre els universitaris. Igual que ella, una part de la comunitat educativa alerta d’una deterioració en l’escriptura dels estudiants, que coincideix amb els constants canvis tecnològics i educatius del present segle. Una idea que molts altres docents no comparteixen, en un debat per a alguns injust, però que ha anat cobrant força: Els universitaris d’avui escriuen pitjor que els de generacions passades?
En un context difícil de determinar per la falta de dades concretes que llancen llum sobre aquest possible empitjorament, la majoria de professors consultats per aquest periòdic coincideixen que els estudiants ja no lligen com abans, un fet que, segons afigen, repercuteix en la manera d’escriure. “Ara es llig picoteando. Ha disminuït la lectura reflexiva, la que fixa les estructures lingüístiques. La nova lectura cerca saltar d’un lloc a un altre, i açò l’estic notant en la construcció dels textos dels meus alumnes, on veig més esquematismo”, comenta Rosario González Pérez, professora de la Universitat Autònoma de Madrid.

Tant ella com el professor de Redacció Periodística de la Universitat CEU Sant Pablo Ignacio Blanco opinen que, si bé és cert que no han apreciat un increment d’errors ortogràfics, reconeixen una tendència a redaccions més telegràfiques i sincopadas, carregades d’abreviatures i amb un vocabulari menys formal. Blanco afig, a més, que s’ha perdut llegibilitat: “En exàmens i textos a mà trobe cal·ligrafies horribles. S’està oblidant aqueixa destresa per deixar d’escriure”.
No obstant açò, la manida llegenda que els universitaris actuals lligen menys que les generacions passades segueix sent motiu de discussió entre els propis professors. Segons l’últim estudi de la Federació de Gremis d’Editors d’Espanya (2017), els universitaris presenten uns índexs de lectura clarament superiors a la resta de la població. D’igual forma, els resultats de l’Informe TREPITJA (Programa per a l’Avaluació Internacional dels Alumnes) publicats al desembre de 2016 mostraven que els joves espanyols tenen una satisfactòria mitjana de comprensió lectora de 496 punts, tres per sobre de la mitjana de l’Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE). En aquest sentit, el sociòleg especialitzat en educació José Saturnino aclareix que la capacitat lectora dels espanyols s’ha mantingut constant en el temps i que no s’ha vist afectada pels canvis educatius en el que va de segle.
Encara que assegura no ser catastrofista, Salvador Gutiérrez Ordóñez, acadèmic de la RAE, creu que “ara es lligen menys assajos, filosofia i literatura, i açò fa que empitjoren l’ortografia, la puntuació, la capacitat d’expressió i tot allò que un corrector de text no pot corregir”. No obstant açò, matisa: “Llegir i escriure són dues destreses diferents. Hi ha gent que llig molt però segueix tenint mancades d’ortografia perquè no ha sigut capaç d’exercitar l’escriptura”.

Les noves tecnologies en el punt de mira

És una postura compartida pel director del Departament de Periodisme de la Universitat de Sevilla, qui, malgrat negar que hi haja hàbits més baixos de lectura, sí reconeix que “llegir a través de xarxes socials i mitjans digitals provoca un dèficit d’atenció i una discontinuïtat que porten a l’estudiant a cometre errors d’embalum”.
La preeminència de la cultura audiovisual i l’incessant creixement de la coneguda narrativa transmedia -la forma de transmetre i cercar històries a través de diversos canals digitals-, ha fragmentat els hàbits de lectura de tal forma que, per a alguns docents, implica conseqüències en la riquesa lèxica. Així ho creu José Manuel Noriega, degà de la Facultat de Ciències de la Universitat d’Oviedo, que percep que “ara els estudiants manegen menys bibliografia i més mitjos informàtics i tecnològics com WhatsApp”, i adverteix d’un “llenguatge poc ric”, així com d’una tendència a la immediatesa.
Sobre aquest tema, Daniel Cassany, investigador i professor d’Anàlisi del Discurs en la Universitat Pompeu Fabra, opina que “és molt ràpid per a saber si açò ha empitjorat. Tenim una mirada esbiaixada quan observem formes de consum cultural que no siguen el llibre. Fa 20 anys hi havia una escriptura bastant monolítica, però avui és més complicat escriure bé perquè la llengua ha guanyat registres diferents. Som molt més exigents amb l’escriptura”. Cassany no està d’acord amb que els universitaris d’avui tinguen menys riquesa lèxica perquè, segons argumenta, ara recorren a altres fonts igual de vàlides: “Un xiquet probablement no conega molts noms d’ocells, però sí de videojocs i de tot el que s’aprèn en ells”.
No obstant açò, Pilar Fernández planteja una qüestió: “Tenim clar que tot el que apareix en aqueixos canals està ben escrit? Jo mateixa dic als meus alumnes que cerquen errors en el carrer o en els mitjans. I troben molts”. Així i tot, per a ella, no solament es cuida menys l’estil, sinó que, en alguns casos, s’han hagut de prendre mesures que abans no es contemplaven: “En els anys 80 no es donava ortografia en la meua carrera, perquè els estudiants venien més preparats. Ara sí cal fer-ho”.
Entre ells, constants abreviatures de paraules que molts docents observen en els seus exàmens i que atribueixen a l’ús de la missatgeria mòbil. Daniel Cassany rebutja que açò siga així, i es basa en un estudi realitzat en 2009 per dues investigadores, Beverly Plester i Clare Wood, en el qual van concloure que l’ús dels codis sintetitzats que empren els joves universitaris no afecta a la seua forma d’escriure en una varietat culta.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *