El nou model de plurilingüisme del tripartit inicia la seua tramitació en les Corts Valencianes

La proposició presentada pel PSPV, Compromís i Podemos per a l’elaboració d’una nova llei de Plurilingüisme que fixa un mínim del 25 % d’hores lectives en castellà i valencià i del 15 % en anglès, que arribe com a màxim a un 25 %, ha iniciat aquest dimecres la seua tramitació parlamentària.

El ple dels Corts ha pres en consideració la norma, amb els vots a favor dels grups proponents de la iniciativa i dels quatre exdiputats de Ciutadans, mentre que el PP i Ciutadans han votat en contra en considerar que l’única cosa que es pretén és “imposar” un model lingüístic similar al de Catalunya.

La iniciativa, que compta amb el criteri favorable del Consell, deslliga l’increment d’hores en anglès a l’increment d’hores en valencià, com arreplegava el decret de plurilingüisme suspès pel Tribunal Superior de Justícia, i preveu desenvolupar en una normativa posterior la possibilitat de certificar l’aprenentatge d’idiomes.

La possibilitat de sol·licitar exempcions en l’estudi del valencià en zones de parla castellana que contempla la Llei d’Ús es manté vigent, si ben el text contempla un esforç de l’Administració per a aconseguir la plena implantació del plurilingüisme en forma de formació del personal docent, professorat extra o material curricular específic, entre uns altres.

En l’article 11 del seu capítol primer, la proposició de llei contempla que “la Conselleria promourà que els centres educatius sostinguts amb fons públics vehiculen el 50 % del temps curricular en valencià” i “el 25 % en anglès”.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *