Els centres educatius comptaran amb un protocol contra la violència masclista

En un «horitzó immediat», la Consellería d’Educació posarà a la disposició dels centres un protocol educatiu contra la violència masclista i habilitarà un nou Portal de Igualdade, que inclourà recursos i orientacions per a fomentar la coeducació. Juntament amb el reforç de l’educació en igualtat, el Conseller d’Educació, Román Rodríguez, va subratllar ahir en la seua compareixença en el Ple del Parlament l’aposta del seu departament pel plurilingüisme, amb 322 centres incorporats al model dels quals, a més de Primària i Secundària, va destacar, 83 incorporen per primera vegada enguany la tercera llengua a l’etapa d’Infantil, quatre l’estenen a Batxillerat i s’afigen dotze cicles de FP.

També va insistir Rodríguez en l’esforç continuat per afavorir la convivència en l’àmbit educatiu, indicant que la macroenquesta sobre conflictivitat i clima escolar realitzada l’any 2015 no solament es repetirà aquest curs, sinó que es reeditarà amb periodicitat biennal amb l’objectiu d’explicar a cada moment amb una radiografia clara de la realitat en les aules. «Com més real i objectiu siga el diagnòstic, més encertades podran ser les polítiques», va considerar Román Rodríguez. «El sistema educatiu gallec gaudeix de bona salut i es manté actiu per a adaptar-se als reptes que cada dia sorgeixen», va resoldre.

Molt menys optimista es va mostrar l’oposició, que va expressar seriosos dubtes sobre l’eficàcia de l’educació plurilingüe i va retraure al conseller la pèrdua de llocs docents acumulada en els últims set exercicis per efecte dels límits a la reposició d’efectius derivats dels pressupostos estatals. L’oferta d’ocupació pública anunciada per a 2018, va apuntar Olalla Rodil (BNG), «donarà per vàlids les retallades que es vénen acumulant» en mantenir, va dir, el 100% de límit a la reposició. La diputada nacionalista va qüestionar a més el compromís amb la coeducació i la igualtat expressat per la Consellería censurant el manteniment de concerts amb centres d’educació diferenciada per sexe i va acusar a Educació d’utilitzar l’anglès com a «cavall de Troia» contra la llengua gallega.

Des del PSdeG, Luis Álvarez va qüestionar al conselleiro sobre la competència real adquirida pels alumnes en el model plurilingüe i va acusar a la Consellería de falsejar les dades relatives a la ràtio d’alumnes per professor: «Galícia era la segona comunitat amb millor índex en el curs 2008-09, però la setena en l’últim any», va dir.

Des d’En Marea, Lucca Chao va acusar al conselleiro d’embullar-se en «mentides estadístiques», i va censurar la mínima inversió en el sistema educatiu, que va xifrar en un 3,59% del PIB. «El conte de la recuperació per descomptat per les aules públiques no pansa», va enlletgir.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *