Educació blinda amb les comunitats el model d’oposicions eliminatòries.

El ministeri es reuneix hui dimecres 20 de Desembre amb les autonomies, dividides per una proposta que suposa traure almenys un 5 en cada prova

Representants del Ministeri d’Educació i de les comunitats autònomes es reuneixen aquest dimecres en la taula sectorial per a tancar la normativa que regirà en les futures oposicions a professor. La proposta que portarà –i que previsiblement tirarà endavant perquè en la reunió no es vota- mantindrà que les proves eliminatòries i donarà més pes a l’experiència prèvia.

Després d’anys sense traure places, les comunitats preparen una convocatòria extraordinària d’oposicions per a estabilitzar les plantilles. Quasi un de cada quatre docents —26,01%, 130.030 professors— és interí (funcionari sense plaça fixa), la xifra més alta des de 2009, segons un informe recent de CC OO.

Educació va obrir una negociació amb els sindicats amb la promesa de donar més pes a l’experiència dels professors interins, els funcionaris sense plaça fixa que han arribat a percentatge rècord durant els anys de la crisi. La proposta contempla que els mèrits (entre els quals s’inclouen els anys previs de classe) suposen el 40% de la nota final, en lloc del 34% fixat fins ara.

Però no hi ha consens amb els resultats de les proves. El gruix dels sindicats -i vuit de 16 comunitats autònomes, Catalunya no ha participat en aquesta fase de la negociació perquè està intervinguda- havien reclamat que, de forma excepcional, els exàmens de la fase d’oposició no anaren eliminatoris. És a dir, si en una prova l’aspirant trau un 3 i en la següent un 7, el resultat és 5 i estaria aprovat. El ministeri rebutja aqueixa proposta al·ludint a la “qualitat del professorat”. Un portaveu d’Educació afig en una nota que és “fonamental” que els professors tinguen “els coneixements mínims de la matèria que tenen tan bon punt ensenyar als alumnes”.

Els defensors d’aquest model al·leguen que es tracta d’una convocatòria excepcional que arriba després d’un llarg període sense oposicions, que és una demanda del professorat interí (encara que consideren que no perjudica a la resta) i que és un procediment que va tenir un antecedent en el període extraordinari que es va obrir entre 2007 i 2011, després de l’aprovació de la LLOE.

El ministeri, per la seua banda, esgrimeix el resultat de dos informes de l’Advocacia de l’Estat –que no ha fet públics- en els quals s’arreplega que fer proves no eliminatòries “desnaturalitza la institució de l’oposició com a procés selectiu, vulnerant els principis constitucionals de capacitat i igualtat en l’accés a la funció pública”. I afig que aqueix model infringiria diferents lleis, entre elles, la Constitució. Els sindicats han anunciat protestes contra el model.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *