“La competència digital en el món educatiu és fonamental”

La competència digital en el món de l’educació és fonamental. És el que ha declarat el secretari d’Estat d’Educació, Formació Professional i Universitats, Marcial Marín durant la Jornada del Dia d’Internet Segura. També, el secretari ha assenyalat aquest tema com com un dels principals eixos en els quals es treballa per a la consecució del Pacte d’Estat Social i Polític per l’Educació.

Marín, que ha participat en l’obertura d’aquesta jornada al costat dels secretaris d’Estat per a la Societat de la Informació i Agenda Digital, de Seguretat, de Justícia i de Serveis Socials i Igualtat, ha assenyalat que, en un àmbit com la seguretat en la xarxa, “hem de ser els primers”, per la qual cosa ha ressaltat que “coincidir en un acte així cinc secretaries d’Estat del Govern d’Espanya és la resposta a un fenomen global: conscienciar entorn de la seguretat en Internet”.

Per açò, des del Ministeri d’Educació, Cultura i Esport, ha reiterat “la nostra responsabilitat”, a l’hora de potenciar la seguretat en la xarxa “com una de les competències digitals claus d’estudiants i docents”.

En aquest sentit, el secretari d’Estat ha enumerat diferents iniciatives en les quals treballa actualment el Ministeri, com el treball de col·laboració amb les comunitats autònomes, que va donar origen al Marc Comú de Competència Digital Docent, i que actualment continua el seu treball, a l’empara d’una Ponència de Competència Digital Educativa, que treballa en quatre àmbits: centres educatius, docents, alumnes, i credencials digitals per al reconeixement de competències, entre les quals la seguretat en la xarxa, per descomptat, està present.

Així mateix, el Ministeri d’Educació, Cultura i Esport forma part, juntament amb el propi Ministeri d’Energia, Turisme i Agenda Digital, del Grup Tècnic d’Habilitats Digitals, en el qual s’avança cap a una ciutadania digital inclusiva i competent.

Un context en el qual Marcial Marín ha posat especial accent en la implicació a l’hora de transmetre valors de tolerància, respecte i personalitat en l’entorn online, aspectes valorats a l’hora de premiar als *cibercooperantes.

 

 

L’Estratègia “Replantejar l’Educació” de la Comissió Europea, la Xarxa European  Schoolnet, amb més de trenta unitats de tecnologia i educació dels Ministeris d’Educació de tota Europa, i els grups de treball de la Comissió Digital  Skills  and  Competences són fòrums en els quals participa activament el Ministeri d’Educació, Cultura i Esport, ha assenyalat Marín, qui també ha destacat el treball de la Ponència de Programació, Robòtica i Pensament computacional, amb participació de comunitats autònomes, universitats i empreses tecnològiques que desenvolupen accions pioneres en aquest camp , “estant entre els objectius el de dotar als nostres estudiants de les habilitats necessàries perquè puguen desembolicar-se en aquest futur connectat en xarxa amb les màximes garanties i seguretat”.

Iniciatives totes elles, segons el secretari d’Estat, integrades en el futur Pla de Transformació Digital Educativa en el qual ja treballa el Ministeri d’Educació, i que inclou la implementació de models educatius digitals d’impacte en els centres, com les Aules del Futur, “espais flexibles en els centres educatius que promouen l’ús de pedagogies actives sempre de la mà de la ciberseguridad”.

En tot aquest context el Ministeri d’Educació també contempla el recent Conveni Marque amb l’Agència de Protecció de Dades, i la inclusió de l’ús de les Tecnologies de la Informació i de la Comunicació, dins del Pla de Convivència Escolar.

 

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *