Baròmetre Universitari: ESTUDIAR UN MASTER CLAU PER A lA EMPLEAVILITAT

Ahir es van publicar els resultats del Baròmetre de Empleabilitat i Ocupació Universitaris, centrat en els titulats de màster. L’informe, presentat a Madrid pel president de Crue Universitats Espanyoles i rector de la Universitat de Lleida, Roberto Fernández; el director del Observatorí de Empleabilitat i Ocupació Universitària, Francisco Michavilla; i per la directora dóna Caixaforum Madrid, Isabel Fuentes, aconsegueix la seua segona edició i s’ha realitzat per al Sistema Universitari Español.

El Baròmetre té l’objectiu d’entendre quin ha sigut la contribució formativa aportada per la universitat cap als estudiants. També, la utilitat dels màster per a trobar un treball i el nivell de preparació que ofereixen als seus alumnes.

Les dades

Les dades de l’informe que criden més l’atenció es refereixen a les competències que els estudiants desenvolupen durant els màster. Per la majoria dels entrevistats, un màster permet desenvolupar la capacitat d’aprenentatge autònom i la capacitat per a la resolució de problemes. A més, el 90,5% dels titulats de màster tornarien a estudiar un programa de màster, un 74,4% d’ells en la mateixa universitat.

No obstant açò, hi ha també aspectes negatius. Segons els entrevistats, les universitats porten dificultats en ensenyar nous idiomes, preparar als estudiants perquè treballen en un context internacional i comunicar sensibilitat per temes mediambientals i socials. A més, solament el 40% dels entrevistats consideren que ocupen un lloc per al qual el nivell de qualificació adequat és el màster i el 26,8% declara percebre un salari que no sobrepassa els mil euros.

Malgrat açò, la satisfacció general respecte a l’ocupació es va valorar amb una mitjana de 3,15 en una escala d’1-totalment insatisfet a 4-totalment satisfet.

L’esdeveniment

Durant la presentació, el president de Crue Universitats Espanyoles, Roberto Fernández, va subratllar que «no sobren universitats ni universitaris a Espanya». En aqueix sentit, va assenyalar que «mentre que a Espanya hi ha una universitat per cada 564.000 habitants, a Estats Units existeix una per cada 379.000 habitants i a Regne Unit una per cada 253.000». Així mateix, va destacar que «el 47% dels joves espanyols realitza estudis universitaris, mentre que en l’OCDE la mitjana és del 54% i en la UE del 53%». En els Màster, la diferència és encara major, ja que la taxa és del 10% a Espanya, enfront del 23% de l’OCDE i el 21% de la UE.

Per la seua banda, el president del Cercle d’Empresaris, Javier Vega de Seoane, va afirmar que Espanya té un 30% d’universitaris, en línia amb els països nòrdics o Suïssa, i va incidir en la «gran diferència» en Formació Professional: mentisques que a Espanya els titulats amb prou faenes suposen un 20%, en els països nòrdics arriben a representar el 50%, la meitat d’ells en FP Dual que, en la seua opinió, «ajuda a millorar la empleabilitat».

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *