La majoria de col·legis de Castelló aposta per 60% de valencià, 25% de castellà i un 15% d’anglès.

La nova Llei de Plurilingüisme aprovada en les Corts Valencianes el passat 13 de febrer ha obligat als centres educatius de la Comunitat Valenciana a tornar a presentar un nou projecte lingüístic perquè entre en vigor el curs que ve 2018/2019. Derogada la normativa anterior, els centres educatius públics de la província de Castelló han optat, en la seua gran majoria, per un model que es decanta una vegada més per l’aprenentatge de les tres llengües, encara que preval l’ensenyament en valencià.

Tal com ha destacat Eva Aparici, responsable de l’Associació de Directors dels centres educatius d’Infantil i Primària de la província de Castelló «en general, la majoria dels col·legis de la província opten en els seus projectes lingüístics per impartir un 25% dels seus ensenyaments en castellà, un 15% en anglès i la resta en valencià ».

D’aquesta manera, encara sense dades oficials, que la Conselleria d’Educació encara està comprovant, els col·legis públics de Castelló serien els centres educatius de la Comunitat Valenciana que més s’han decantat per l’ensenyament en valencià, enfront dels de la província de València, on es troba més varietat en els projectes i la d’Alacant, aquesta última més procliu a l’ensenyament en castellà i anglès.

«Encara que ens convencia més el programa lingüístic que va ser derogat perquè es potenciava més l’aprenentatge de la llengua valenciana esperem que l’administració educativa siga sensible a les nostres propostes lingüístiques, que compleixen la llei, per al pròxim curs», indica Aparici, qui puntualitza que en la província de Castelló el col·lectiu de pares sempre han acceptat els diferents projectes lingüístics plantejats pels centres per als seus hijos.

En aquest sentit, el conseller d’Educació de la Generalitat Valenciana, Vicent Marzà ha assegurat en una entrevista radiofònica que la gran majoria dels centres educatius ha triat, per més de dos terços del seu Consell Escolar, avançar en l’aprenentatge de les tres llengües, i sobretot, augmentar les hores d’ensenyament en anglès.

Marzà ha expressat la seua satisfacció en aquest sentit i ha assegurat que els centres escolars demostren molta més maduresa que alguns partits polítics.

Infantil sense castellà

D’altra banda, la responsable de l’Associació de Directors de col·legis d’Infantil i Primària de la província de Castelló, Eva Aparici ha destacat que «un alt percentatge dels col·legis castellonencs, que se situaria entorn del 70%, també han sol·licitat a la Conselleria d’Educació el programa experimental en l’etapa d’Infantil que permet retardar la introducció del castellà fins al primer curs de l’etapa de Primària». Recordar que en anteriors legislatures el Programa d’Immersió Lingüística permetia que es retardara la incorporació del castellà fins al tercer de Primària.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *