El pacte educatiu es va de vacances

Qui està en condicions de prendre decisions sobre l’educació de la nostra joventut? Els polítics, els pares, els científics, els pedagogs…?

Una vegada més, ha quedat clar que el nostre esport nacional és ‘marejar la perdiu’. Els lectors d’aquesta secció saben fins a quin punt, amb l’ajuda del Confidencial, hem intentat facilitar un pacte educatiu, des d’un primer article (“El pacte educatiu en El Confidencial”). El mateix equip que va elaborar el ‘Llibre blanc de la professió docent’ va redactar uns ‘Papers per a un pacte educatiu’, amb l’ajuda de la Universitat Antonio de Nebrija, que poden trobar en internet.

El nostre propòsit era facilitar la informació més completa i objectiva possible a les forces polítiques que havien de formalitzar aquest pacte. Incloíem la història dels intents fracassats, els temes conflictius, els ja establits en altres nacions, les propostes fetes a Espanya per diferents col·lectius i institucions (comunitats autònomes, Col·lectiu Lorenzo Luzuriaga, Fòrum de Sevilla, Sindicats ANPE, FSIE, FETE-UGT, Confederació d’Organitzacions de Psicopedagogia i Orientació d’Espanya, Associacions de Pares i Mares, les Associacions de Centres d’Ensenyament, propostes dels diferents partits polítics en els seus programes electorals, etc.). Defensava que era necessari signar un ‘full de ruta per a un pacte educatiu’ abans de les eleccions, quan tots els partits havien de salvar la cara davant la societat. Per un moment, vaig creure que ho aconseguiríem, gràcies, entre altres coses, a l’esforce organitzador de Manuel Camp Vidal.

Allò no va quallar i, després de les eleccions, es va crear una subcomissió del Congrés. Des del principi, vaig pensar que era una equivocació metodològica. Tenia la convicció que en algun moment qualsevol dels partits s’alçaria de la taula. No sabia quin seria, ni per què motiu. Reconec que la raó del PSOE és de pes. No es pot tenir un sistema educatiu d’alt rendiment amb un pressupost menor del 5% del PIB.

Les tensions no se solucionaran si no se separen les posicions ideològiques d’un tractament crític


La meua desconfiança era cap al sistema de ‘compareixences’, que em sembla un subproducte demagògic. Una al·lèrgia a llegir i a estudiar documents. Durant una compareixença no es poden tractar temes complexos. Per açò, no assegura cap progrés intel·lectual. Per açò, quan em van convidar, vaig declinar la invitació i vaig tornar a enviar-los el laboriós document que havíem redactat.

Models enfrontats

Al llarg dels anys, s’han anat consolidant a Espanya dos models enfrontats (als quals cridaré ‘progressista’ i ‘conservador’) que s’han caricaturitzat mútuament fins al maniqueisme, falsejant-se i fent difícil el diàleg per a resoldre les següents tensions:

1.- Tensión entre qualitat i equitat. Aquella s’identifica amb models conservadors, i aquesta amb progressistes.

2.- Tensión entre model inclusiu/comprensiu (progressista) i model diferenciat (conservador).

3.- Tensión entre les competències educatives de l’Estat (progressista) i els drets de les famílies (conservador).

4.- Tensión entre una idea laica de l’escola (progressista) i el dret dels pares a triar l’educació dels seus fills (conservador).

5.- Tensión entre la gestión social (conservador) i la gestió estatal del sistema educatiu (progressista).

6.- Tensión entre el currícul nacional (conservador) i les competències educatives de les comunitats acténomas (progressista).

7.- Tensión entre el respecte a la autonomía de els centres (conservador) i el control de la Administración (progressista).

8.- Tensión entre la participación democrática en la gestión dels centres educatius (progressista) i la profesionalización de la dirección (conservador).


Hi ha, sens dubte, altres problemes essencials: finançament, formació dels docents, currículums, destreses per al segle XXI, que solament poden abordar-se després d’haver resolt les tensions prèvies.

Les tensions no se solucionaran si no se separen les posicions ideològiques d’un tractament crític. Ja sé que molts partits defensen que és impossible no tenir posicions ideològiques en temes polítics. I que els que s’enfronten a la ideologización ho fan en nom d’una tecnocracia. Crec que aquesta pot ser una postura tan ideològica com la qual es reconeix com a tal.

Per ‘ideologia’ s’entén una filosofia sectària —que acaba funcionant com un “discurs de control social”— que (1) obeeix als interessos i a l’egoisme grupal dels seus postulantes, no a una cerca del ben comú, (2) posseeix un conjunt de solucions fixes i preestablides per als problemes socials, (3) és dogmàtica, plantejant premisses normatives irrefutables, que no poden ser comprovades, (4) s’acompanya de proselitisme, propaganda i, en graus extrems, d’adoctrinament, i (5) mai reconeix la seua responsabilitat sinó que li l’endossa a uns altres.


No hi ha llavors solució?

En ‘El bosc pedagògic’, després d’una revisió minuciosa (i bastant agotadora) de les principals propostes sobre qui aprèn, com aprèn, què s’ha d’aprendre, on s’ha de fer, qui ha d’ensenyar i com s’ha de fer-ho, vaig arribar a una conclusió. La pregunta essencial en un moment crític, en el qual una acceleració vertiginosa dels canvis socials exigeix una adequada resposta educativa, és qui està en condicions de prendre decisions sobre l’educació de la nostra joventut? Els polítics, els pares, els científics, els pedagogs, els psicòlegs, els empresaris, els sociòlegs, els economistes, els sacerdots?


No es pot tenir un bon sistema educatiu amb un pressupost menor al 5% del PIB

Cap d’ells té un coneixement prou ampli i profund per a prendre aqueixes decisions. Necessitem un coneixement de nivell superior. Ja ho havia defensat ací. Al no tenir nom per a aqueixa ciència, l’he denominat Filosofia de l’educació. Ha de conèixer el que s’està fent, les diferents postures, i justificar en cada cas per què una decisió és millor que una altra.

Suposa una clarificació dels conceptes, i dels criteris d’avaluació, una crítica dels arguments, un coneixement ampli, i l’actitud d’estar disposat a aprendre de tot el món. De nou, la Filosofia, tal com l’entenc, es converteix en un servei públic. La societat ha de conèixer els seus arguments, per a saber el que ha d’exigir als polítics. Seguisc pensant que no hi haurà millora de l’escola fins que durant uns mesos no aparega l’educació en el primer lloc de les preocupacions ciutadanes en les enquestes del CIS.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *