Escape Room: una forma d’ensenyament que revoluciona les classes en els col·legi

Què és més motivador: resoldre una multiplicació com a part dels deures o fer-ho per a trobar un tresor o fugir de la classe abans que —figuradamente, açò sí— explote? És el que s’aconsegueix amb els escape room en educació, una tècnica de gamificación que augmenta la motivació i fomenta el treball col·laboratiu.

Conceptes treballats en classe

Una estranya malaltia que converteix als professors en animals s’ha estès pel col·legi i l’única solució per a salvar-los és donar amb un antídot ocult en el laboratori. Però en entrar, els alumnes també s’han contagiat! Tenen només 45 minuts per a trobar la cura i eixir d’allí, per al que han de resoldre enigmes, jocs, trencaclosques o endevinalles relacionades amb els conceptes estudiats en classe. Aconseguiran l’antídot i la clau que els conduïsca a la llibertat?

Aquesta experiència de gamificación, que va tenir lloc en el col·legi La nostra Senyora del Carmen de Saragossa, serveix com a exemple pràctic del que és una escape room o una habitació de escape. Es tracta d’una dinàmica molt popular en entorns d’oci que prové dels videojocs en línia, es va transformar en experiències en viu —en els països asiàtics és tot un fenomen social, amb convocatòries que omplen estadis— i, fins i tot, està disponible a través de jocs de taula.

En els últims temps aquesta tècnica s’està estenent ràpidament en les aules gràcies al boca a boca i al seu senzill plantejament: s’introdueix a un grup de persones en una sala de la qual han d’escapar emprant totes les seues capacitats intel·lectuals, creatives i de raonament deductiu. Per a açò, és necessari que treballen en equip i resolguen les pistes i problemes que se’ls plantegen en un temps determinat.

Continguts curriculars

Els escape room adquireixen el seu valor educatiu quan les proves que cal superar estan relacionades amb els continguts curriculars que s’han treballat o es van a treballar en l’aula. De fet, els experts consultats coincideixen en afirmar que es pot emprar amb èxit amb independència de la matèria (Matemàtiques, Ciències Naturals, Ciències Socials, Llengua, Educació Física…) i en qualsevol nivell educatiu.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *