Campanya mundial per a escolaritzar als milions de xiquets que segueixen sense estar-ho

D’ells, 75 milions viuen en 35 països afectats per diferents tipus de crisis

La Campanya Mundial per l’Educació (CME) alerta, amb motiu de la Setmana d’Acció Mundial per l’Educació (SAME), que se celebra del 23 al 29 d’abril, que en el món hi ha 264 milions de menors de 18 anys sense escolaritzar, dels quals, 75 milions viuen en 35 països afectats per diferents tipus de crisis.

Els desplaçaments massius forçosos de població priven a les persones afectades de molts dels seus drets, entre ells el dret a l’educació. Precisament, aquesta situació afecta especialment als xiquets i joves, que constitueixen el 51% de la població refugiada del món, xifra que, segons dades d’ACNUR de l’any 2016, ascendeix a 65,6 milions de persones.

La majoria de les persones desplaçades forzadamente cerquen refugi dins de les fronteres del seu propi país (40,3 milions), mentre que unes altres s’han acollit a la condició de refugiades (22,5 milions), de les quals, 17,25 milions es troben sota la protecció d’ACNUR i 5,3 milions són persones refugiades palestines.

Del total de la infància refugiada o en situació de desplaçament intern, solament la meitat va a escola primària i un 25% assisteix al primer cicle d’educació secundària.

Aquesta situació no solament suposa una vulneració del dret a l’educació d’aqueixos milions de xiquets, que en moltes ocasions han de deixar d’assistir a l’escola per inseguretat o falta de recursos, sinó que impedeix que l’educació complisca la seua funció com a factor de pau i element de protecció enfront dels greuges, la pobresa i la injustícia.

Una setmana per l’educació

La Setmana d’Acció Mundial per l’Educació se celebra en més de 120 països per a exigir als governs que garantisquen el refugi i l’accés a l’educació en contextos d’emergència, i que promoguen una cultura i pau i d’acolliment en les aules.

La Campanya Mundial per l’Educació assegura que a Espanya l’educació és fonamental perquè els xiquets i joves siguen conscients de les realitats que viu la infància en contextos de conflicte i en situació de desplaçament, i del que suposa per a aquestes persones i les seues societats veure’s prives del dret a l’educació, amb l’objectiu de generar climes de convivència positiva, tolerància i respecte a la diversitat en les comunitats educatives d’acolliment.

A més, destaca la importància de l’educació perquè els xiquets reconeguen i eviten actituds com el racisme i la xenofòbia, que són fruit de la por al diferent; i reconeguen el valor de la diversitat, mitjançant la comprensió i el coneixement.

La CME és una coalició internacional present en més de 124 països, formada per oenegés, sindicats de l’entorn educatiu, centres escolars i moviments socials de molt divers signe que ens mobilitzem per a reclamar el compliment íntegre dels compromisos internacionals signats pels Estats i la comunitat internacional per a garantir l’accés a una educació de qualitat gratuïta, equitativa i inclusiva per a totes les persones del món.

La Coalició Espanyola de la Campanya Mundial per l’Educació està formada per Ajuda en Acció, Eduque i Entreculturas, que assumeix la coordinació de la mateixa.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *