L’ús dels mòbils en les aules, es converteix en un tema important a tractar

L’ús indegut del smartphone en l’aula podria ser un símptoma d’addicció a les TIC, però en lloc de prohibir-los en els centres educatius, el professorat hauria d’aprofitar-se d’ells i utilitzar-los com a aliats a l’hora d’ensenyar als estudiants, fent-los partícips dels continguts. Aquesta constitueix una de les propostes de l’Estudi i intervenció sobre l’addicció a la tecnologia i les pantalles en adolescents, realitzat per David Gimeno Martín i dirigit per Oscar Farrerons Vidal, com a treball final del Màster en Formació del Professorat d’Educació Secundària Obligatòria i Batxillerat, Formació Professional i Ensenyament d’Idiomes de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC).

Per a realitzar l’estudi, Gimeno ha realitzat una recerca documental sobre el tema, ha aplicat enquestes a 63 estudiants del tercer curs d’AÇÒ d’un institut públic de la província de Barcelona, ha entrevistat a Miquel Àngel Prats Fernández, director del Grau en Educació Infantil de la FPCEE Blanquerna de la Universitat Ramon Llull, i ha ideat una proposta educativa que convida als propis estudiants, guiats pels docents, a crear continguts educatius en vídeo que puguen ser vistos en les plataformes mòbils.

“L’addicció a les TIC és molt més comuna del que la gent imagina. La majoria dels alumnes enquestats van respondre afirmativament a favor de les conductes relacionades amb l’ús abusiu del smartphone. De fet, un terç d’ells es va considerar obertament addicte a les TIC, mentre que la resta ho va negar malgrat presentar conductes a favor de l’ús abusiu d’aquestes tecnologies”, ha detallat Gimeno a Educaweb, qui a més considera que l’ús indegut del smartphone en l’aula no pot atribuir-se únicament a un problema d’addicció als dispositius, sinó també a una falta d’adaptació a la forma que té aquesta nova generació d’assimilar la informació i entendre el món.

Per açò, entre les principals conclusions de la seua recerca destaca que, davant l’ús indegut dels dispositius mòbils en l’aula, els centres educatius haurien d’actuar d’una forma preventiva: informant degudament als responsables de l’alumnat davant un possible cas d’addicció i educant sobre l’ús responsable de les TIC mitjançant l’adaptació de continguts educatius als mòbils, alguna cosa que a més afavorirà la comprensió i interès cap als coneixements.

Per a dur a terme aquesta prevenció, cal tenir en compte les característiques que defineixen a la nova generació de joves, entre les quals destaquen la multitarea, la creació de contingut i el dinamisme en la transmissió d’informació. “És precisament mitjançant activitats que requereixen l’ús responsable del smartphone en l’aula que s’aconsegueix educar en favor de l’ús responsable de les TIC, prevenint al seu torn els casos d’addicció i afavorint a més l’atenció i aprenentatge dels alumnes”, explica Gimeno en el seu estudi.

I què pensen els estudiants sobre l’ús del mòbil en classe?

Els resultats de les enquestes revelen que els estudiants enquestats reconeixen que realitzen un ús indegut d’aquest dispositiu electrònic per temes que podrien estar relacionats tant amb un problema d’addicció com amb un problema de gestió de l’ús responsable del mateix en classe.

D’acord amb l’estudi, el 95,2 % de l’alumnat considera que la utilització del mòbil en els centres educatius és necessària; el 90,5% creu que és bé l’ús d’aplicacions educatives en les aules, i el 65,1% creu que en els instituts s’hauria d’educar sobre l’ús responsable del mòbil.

No obstant açò, la majoria dels enquestats reconeix que empra el mòbil d’una forma irresponsable en classe: el 69,8% desvetla que ho utilitza per a distraure’s mentre explica el professor; i el 46%, que ho utilitza per a resoldre exàmens. Així mateix, pràcticament per unanimitat, el 95,2% creu que no hauria de prohibir-se l’ús de telèfons mòbils en els centres educatius.

També s’ha confirmat que el mòbil amb internet és el dispositiu més utilitzat entre els joves de 14 a 16 anys, i que la majoria (el 69,8 %) sol dedicar-li 3 hores o més al dia per a oci, entreteniment i xarxes socials. Aquest ús es concentra principalment en aplicacions com Instagram (76,2%) i WhatsApp i YouTube (57,1%).

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *