La innovació educativa a través de la funció directiva

El passat 9 de novembre, els alumnes del Màster Universitari en Gestió i Direcció de Centres Educatius, que organitza la Universitat Cardenal Herrera CEU, ha comptat amb la conferència “La innovació educativa a través de la funció directiva” a càrrec de David Cervera, docent de tecnologia en secundària i actual Subdirector General de Programes d’Innovació en la Conselleria d’Educació i Joventut de la Comunitat de Madrid. Cervera ha mostrat la seua experiència des de la visió que ha anat adquirint al llarg de la seua carrera professional com a docent, cap d’estudis i més concretament en les últimes etapes en les quals ha tingut l’oportunitat de conéixer sistemes educatius d’altres nacionalitats i visitar molts centres de diverses comunitats autònomes i països.

Com a punt de partida els assistents han debatut sobre l’educació actual després d’observar el quadre “Maestro d’escola” (Jans Josef Horemans, finals del s. XVII) i “Lliçó d’anatomia” (Rembrandt, 1632), en comparació amb imatges de l’escola actual, desmuntant el mite “Tenim escoles del segle XIX, docents del XX i alumnes del XXI”. Els participants han pogut concloure la importància que té el lideratge de la funció directiva en la gestió d’aula que desenvolupen els propis docents i després d’analitzar el molt i bé que es treballa en els centres han transformat la frase anterior en “Tenim belles escoles, construïdes en segles passats, que els docents del segle XXI transformen en espais d’aprenentatge actual per als alumnes que seran els encarregats de formar als futurs ciutadans del segle XXII”. Per a això és important que tot el magnífic treball que es fa a les aules siga permeable a la societat i siguem capaces de mostrar-ho, perquè en moltes ocasions es treballa a “porta tancada” i no es comparteixen les bones pràctiques i experiències docents. L’observació és una de les manques que tenen molts professors, perquè no tenen oportunitat d’entrar en aules d’altres docents, per això és necessari conéixer i difondre les millors pràctiques educatives del món i aprendre d’elles, però és important començar per aquelles més pròximes, les que ocorren en centres educatius pròxims o fins i tot a l’aula d’al davant.

El projecte MentorActúa, d’observació docent, que es va iniciar fa 5 anys en la Comunitat de Madrid i que ha anat evolucionant en diferents versions en col·laboració amb altres comunitats com Castella León, amb els col·legis del British Council, amb els instituts històrics de Madrid o amb la pròpia Universitat Complutense, fan que MentorActúa siga una eina clau per a posar en contacte a centres educatius, aprendre de manera conjunta compartint bones pràctiques i aconseguint que a través de l’observació, la qual cosa al principi pot semblar impossible o inassolible, a través d’uns altres que ja han passat pel procés, permeta que siga real en altres centres de manera més senzilla.
Un element important destacat durant la conferència ha sigut la importància del concepte temps i la necessitat d’ampliar i modificar la cultura educativa en relació a aquest concepte. Els docents han de ser versàtils a emprar el temps “Cronos”, temps del rellotge (les hores que emprem en els nostres horaris lectius) i el temps “*Kairos”, el temps d’impacte, en el qual aconseguim encuriosir i la motivació per l’aprenentatge dels nostres alumnes.

D’altra banda, ha mostrat com la paraula “innovació” i el que es refereix a “innovació educativa” és un terme excessivament usat i a vegades de manera inadequada. Els participants en la sessió han establit paraules que poden ser similars o que s’engloben dins del terme innovació educativa (observar, emprendre, transformar, crear, compartir, millorar, inventar, perfeccionar, avaluar,…). Cervera ha expressat la idea de “La innovació és un foli en blanc ple de possibilitats en el qual hem de reflexionar i fer un viatge permanent de l’evidència a la pràctica i de la pràctica a l’evidència”.

Aquest viatge cap a la innovació educativa ha de donar resposta a per què, quina, qui, i com funciona. A l’hora que un equip directiu comence a dissenyar un pla d’innovació educativa, ha d’incloure tot (estructura de l’edifici, distribució d’aules i espais, claustre, personal de serveis, alumnes, famílies, entorn…). El per què, cal buscar-ho en com millorar i ser més eficaços, en el qui, hem d’incloure a tota la comunitat educativa i establir el grau d’implicació, i tot això, sabent que el projecte d’innovació de centre no serà reeixit si no s’implementa en equip.

Conéixer de primera mà com s’han desenvolupat projectes d’innovació educativa en 54 centres d’educació primària, secundària i centres d’adults de la Comunitat de Madrid i com han gestionat el canvi a través del disseny de projectes vinculats des de les necessitats pròpies de cada centre, implicant a tots els docents i rebent formació específica, ha sigut revelador perquè els assistents tinguen una idea de com aconseguir la fi buscada a partir d’establir xicotetes fites que es van superant al llarg del procés. Així mateix, el ponent ha presentat altres projectes com STEMadrid, basat en el desenvolupament de projectes que integren la ciència, la tecnologia, la matemàtica i l’enginyeria, tot això combinat amb activitats que potencien les competències en comunicació a través de la realització de congressos científics on els alumnes presenten i debaten allò sobre el que han investigat. D’altra banda, els participants han tingut l’oportunitat de veure com un projecte com el programa bilingüe de la Comunitat de Madrid, que va començar l’any 2004 i ja aconsegueix al 50% de centres de primària i secundària en aquesta comunitat, continua sent un projecte d’innovació en permanent revisió i adaptació.

La presa de decisions per part dels equips directius, ha d’estar sustentada en indicadors i experiències que han demostrat el seu funcionament en altres centres educatius, adaptant cadascun d’aquestes decisions a la realitat del centre educatiu en qüestió, per això Cervera va presentar algunes guies de referència i informes sobre innovació de l’OCDE, la Comissió Europea i altres institucions com a Fundació Telefònica, Fundació Santillana o Education Endowment Foundation, que ha presentat una plataforma de pràctiques educatives efectives que sintetitza evidències acadèmiques sobre l’efectivitat d’intervencions educatives a nivell escolar.

Finalment, i a manera de conclusió es va mostrar un “Decàleg per a la innovació educativa a través de la funció directiva”, punts a tindre en compte a l’hora de dissenyar un projecte d’innovació.

1. Coneix el teu centre
2. Coneix al teu equip de professors
3. Observa i consulta experiències
4. Defineix objectius xicotets i objectius globals
5. Dissenya els passos per a aconseguir una fi
6. Integra i involucra a tots els membres de la c. educativa
7. Defineix projectes i delega responsabilitats
8. Avalua els resultats i redissenya
9. Comparteix les teues experiències
10. Continua innovant

David Cervera va finalitzar animant als assistents indicant que “Tot assoliment comença amb la decisió d’intentar-ho” i posant com a punt de mira en el procés de la innovació als alumnes, de manera que aconseguim que siguen crítics, autònoms i descobrisquen els qui són, els seus talents i com desenvolupar-los.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *