Gaudir de la família amb UpToYou. Com posar en pràctica aquestes propostes d’educació emocional

Són les 6 de la vesprada. A casa dels Romer-Vila és hora punta. Mentre uns apuren el berenar, uns altres comencen amb els deures del col·legi. Pablo i Ana, els pares, a més d’ajudar-los ja comencen amb l’organització de l’endemà: esmorzars, roba, etc. Alguns dels més majors es posen a estudiar, uns altres arriben amb la bicicleta i uns altres han eixit simplement a fer un volt. Així és la vida d’aquesta família valenciana de set fills: un ritme constant però que té també moments més tranquils. Com en totes les famílies hi ha millors i pitjors moments.

A més les relacions entre germans o entre els fills i els pares no sempre són fàcils. Per aquest motiu hagen descobert una eina molt útil per a afrontar el dia a dia de la família i sobretot gaudir de la família: UpToYou.

Què és UpToYou?

UpToYou defensa la renovació de l’educació a través de l’educació emocional amb dos pilars fonamentals: l’autoconeixement i la millora de les relacions personals en totes les etapes i àmbits de la vida. La seua novetat està en el fet que, a partir de l’experiència emocional concreta, cada persona descobrisca per què viu de determinada manera. A partir d’aquest coneixement, se’l convida a descobrir com actuar. Per a això, se centra en la realitat que cadascun viu, única i complexa, i evita receptaris o trucs.
Quan un pensa en aquesta proposta potser pensa que el seu àmbit d’aplicació és l’escola. I és veritat que gran part de UpToYou se centra allí. Però també és de gran utilitat per a les famílies. Això és el que li va ocórrer a Pablo Romero. Ell i la seua dona, Ana Vila, tots dos professors en un col·legi, van realitzar la formació de UpToYou amb l’objectiu d’ampliar coneixements que els anaren útils per a l’aules. No obstant això, a poc a poc es van adonar que per a la família “és perfecte” i de fet durant la formació només pensaven en exemples de situacions de la seua pròpia família.

A més, compte, tindre tants fills i d’edats diverses fa que tingueren “la dificultat de no saber arribar a tots”. I és que un el seu dia a dia conviuen amb les rabietes dels xicotets i amb les tensions dels adolescents.

Per a Pablo, que va tornar a repetir la formació i hui és formador, UpToYou va marcar clarament un abans i un després. La seua manera de concebre la relacions amb els seus fills i de gestionar la llar va canviar per complet. Però, en quin ha canviat? Pablo explica que és un canvi de mentalitat: “abans les coses es feien perquè sí, perquè havien de ser així, sense pensar per què havia de ser així i amb fonaments que no es podien moure”.

Ara, explica, “es busca entendre-ho”. O amb altres paraules: “Esperar, parar i escoltar-los. Frenar les lleis per lleis. Entendre a l’altre”.
Buscar una bona relació, per tant, és una de les claus: “relacionar-me amb l’altre em fa créixer i afermar la relació”. Moments idonis per a això -explica Pablo- són els menjars, que és quan tots coincideixen o les assemblees familiars, en les quals es reuneixen tots per a abordar problemes que hagen sorgit, repartiment de tasques, organitzar les vacances, fer plans, etc.

Una altra clau de UpToYou és que la realitat emocional que un té és des d’on s’interpreta el que a un li està passant. I aqueixes emocions, explica, “vénen de les relacions amb els altres”. Aquest exemple l’il·lustra: quan a un germà li irrita un altre cal veure aqueixa irritació, interpretar-la per a veure la relació i decidir si es vol millorar o no.

Eines
Per a aplicar aquestes idees se serveixen de les eines de UpToYou, com la cartilla emocional, en el qual tots els dies registren a través de símbols com s’han trobat i després poden compartir-ho amb un germà o amb els pares. Unes altres de les eines que han començat a posar en marxa és la taula de creixement, en la qual cadascun posa en què necessita créixer o millorar. Després, cadascun posa el que pensa i escriu en què pot ajudar-lo l’altre per a créixer. “És una eina molt interessant i al principi eixia més fàcil veure el que havia de millorar l’altre i costava més veure això d’un mateix”, compte Ana, una de les filles majors. Aquesta eina està donant molts fruits: “no fa que siguem perfectes, fa que experimentem l’agraïment i la reconciliació com a mecanismes de creixement en el dia a dia”, explica.

També han posat en pràctica la del conseller fidel, que t’ajuda a distingir el que t’agrada i t’abelleix del que realment vols. Per a Pau, el major, sí que hi ha hagut un canvi: “Ara intentem entendre més als altres”.

Cada dia a casa dels Romer-Vila és tota una aventura. Tots els dies hi ha coses que fer, problemes que solucionar, decisions que prendre… no obstant això el pare el té clar: “l’important és gaudir de la família des del que la família realment viu, és a dir, discussions, llavadores, compra i cuina…”. “En la família tots creixem com a persones, rebem una educació, una manera de veure la vida, de relacionar-nos amb els altres que després la portem fora i això és una aportació molt important i necessària per a la nostra societat”, afig. “És com una bomba, que ací es cou i explota fora”, conclou.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *