‘Som Essencials’ el nou projecte social valencià

Joves valencians creen un projecte social que visibilitza històries inspiradores que desperten l’emoció, atorguen exemple i transmeten valors.

Som Essencials (https://somosesenciales.es ) va nàixer al setembre de 2019 de la mà de la seua fundadora, Marta Bonilla. Periodista de professió, lidera a un equip valencià, jove i multidisciplinari l’edat mitjana del qual gira entorn de les 24 anys. Un projecte periodístic de caràcter social que dóna veu a històries ignorades. Històries reals, de superació, històries que es van quedar en el tinter i, no obstant això, van meréixer ser comptades. Aquelles que puguen atorgar exemple, un ensenyament, o simplement donar motius pels quals s’hauria de donar una mica més les ‘gràcies’ a la vida.

“Des de Som Essencials no podem aventurar-nos a endevinar a on ens portarà aquest projecte, però el que sí que podem i volem prometre és que totes les persones i històries que donem visibilitat cada setmana són excepcionals. Aqueixa paraula que només pot emprar-se en ocasions especials”, relata Marta Bonilla.

Som Essencials és Alejandro Marín qui va perdre la seua cama dreta en un accident de trànsit als 14 anys. No va ser fàcil per a ell, atés que va haver de fer front a l’assetjament escolar en un institut on no sols era l’alumne nou, sinó el xic nou ‘discapacitat’. Amb tot, el més ardu que va haver d’afrontar era el reiterat ‘no pots’ que li imposava la societat. Hui dia, Alejandro és enginyer, especialitzat en prototipado (el faedor de la seua pròpia pròtesi) i integrant de l’equip espanyol d’atletisme i surf de neu adaptat. Una persona que defensa amb el seu exemple que ‘l’única discapacitat és una mala actitud’.

Som Essencials és Blanca San Segundo, que tot i que li van dir que ‘no podria’ per la seua diversitat funcional és hui dia la primera dona amb Síndrome de Down a obtindre un títol universitari a Espanya.

Som Essencials és Sara Andreu, una jove de 23 anys que sorprén per la seua manera d’encarar la malaltia que li porta acompanyant des dels nou anys, i la seua manera d’explicar-la sense por ni filtres per a fer comprendre a la societat que darrere d’un trastorn de la conducta alimentària hi ha molt més que ‘una persona que no vol menjar’.

Som Essencials són persones que de manera altruista es dediquen a donar ales als joves d’Espanya que davant la pressió familiar, social, acadèmica, i/o de desocupació en la qual es troben, necessiten d’aqueix impuls per a tornar a volar. (YMCA)

Som Essencials són ells i molts més. Persones que sense pretendre ser exemple de res es converteixen en exemple de tot. Els protagonistes d’un projecte que no entén de diferenciacions, d’ideologies, de races ni ètnies, sinó que advoca per la inclusió, la igualtat, el respecte, l’empatia, la solidaritat, i abans de res, la visibilitat. Un projecte de caràcter social on cadascuna de les persones que l’integren comparteixen la il·lusió i una idea clara: “Som Essencials som joves però venim a demostrar que ací hi ha talent i moltes ganes de fer grans coses”, relata Melissa Olmedo, guionista i productora.

Setmanalment comparteixen de manera tant visual com escrita una nova història seguint tres línies temàtiques:

• Històries de superació i que traslladen una lliçó de vida.

• Històries de caràcter social: aquelles que puguen incentivar a la gent a vetlar pels altres.

• Històries que atorguen veu a les minories: l’objectiu és atorgar visibilitat exclusiva, i sobretot, tractar-los com el que són: persones, de principi a fi.

“Som Essencials fugim de la immediatesa i, en detriment, apostem per la qualitat i la calidesa dels continguts com la manera de presentar-los. Tractar a les històries amb tota la cura i l’afecte necessari amb l’objectiu d’arribar al cor de les persones, despertar l’emoció, transmetre valors, i inspirar a la societat”, declara Enrique Tarazona, fotògraf i responsable d’edició.

UN PROJECTE QUE APOSTA PER LA TRANSVERSALITAT

Som Essencials empra la primera persona del plural perquè aquest projecte persegueix ser inclusiu. Essencials -nom inicial- a mesura que va anar creixent va decidir a passaria a dir-se ‘Som Essencials’ amb la finalitat de tendir la mà al públic a formar part d’ell. De fet, Som Essencials posa el focus a convertir-se en alguna cosa més que una plataforma digital. Per això, a més de concedir visibilitat a través de la comunicació audiovisual i escrita, els seus organitzadors han creat les ‘Xarrades Essencials’ L’objectiu és atraure al públic a escoltar històries inspiradores. Una iniciativa que rescaten de projectes similars, i que són ben acollits, com les xarrades TEDex.

“Es tracta del major repte al qual ens enfrontem, però al mateix temps serà el que més valor i diferenciació ens atorgue a mig-llarg termini. Aquest és la nostra fi amb Som Essencials fer que el públic no sols llija una història, sinó que l’experimente, que la recorde i es xope de tots els ensenyaments que alberga”, compte Paula Monteiro, Community Manager.

A més de la producció audiovisual, i l’organització de xarrades de manera periòdica, l’última línia d’actuació que han creat per a anar més enllà de la visibilitat i la conscienciació és l’organització de moviments socials que inciten a la societat civil a actuar en pro dels altres. Durant aquests quatre mesos, des de Som Essencials s’ha col·laborat amb altres entitats sense ànim de lucre com la Casa Ronald Mcdonald, YMCA, la protectora SVPAP, i Sanamares i Bioagradables, dues associacions que treballen per la cura del medi ambient.

Malgrat la curta edat del projecte com la dels seus creadors, el missatge és clar: D’alguna manera volem incentivar a altres joves al fet que es llancen a fer coses, que demostren la seua vàlua perquè hi ha molt de talent a València i a Espanya en general per ser descobert. Si tenen un somni, com vam tindre nosaltres, que treballen cada dia per ell. Però no val amb voler-ho cal visualitzar-ho, donar-li forma, materialitzar-ho i al final amb molt d’esforç i hores de treball s’acaba aconseguint”, Blanca Llácer, dissenyadora de Som Essencials.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *