Els universitaris recorden que el mètode d’avaluació ha de ser consensuat entre professor i alumne

CEUNE i CREUP exigeixen al ministre d’Universitats, Manuel Castells, que les taxes tornen als nivells de 2011

Els estudiants necessiten conéixer amb suficient antelació la forma en la qual serà avaluat, tal com estableix l’Estatut de l’Estudiant Universitari. Així, seguint les directrius de les Agències de Qualitat, Conferència General de Política Universitària, Crue, i el propi Ministeri d’Universitats; l’elecció de la forma d’avaluació no ha de realitzar-se de manera unilateral pel personal docent sinó que, donada l’excepcionalitat de la situació, les modificacions dels processos d’avaluació han de ser consensuades amb els alumnes de cada assignatura.

És una de les conclusions de la recent reunió celebrada per videoconferència entre el ministre d’universitats, Manuel Castells, i el seu equip, amb representants d’estudiants de la comissió permanent del CEUNE -Consell d’Estudiants Universitari de l’Estat- i la presidència (en funcions) de CREUP -Coordinadora de Representants d’Estudiants d’Universitats Públiques– per a intercanviar impressions davant la finalització del curs de manera telemàtica ocasionada per la crisi sanitària de la Covid-19.

En un comunicat conjunt, les dues associacions han explicat que després de més d’un mes sense docència presencial, moltes universitats no han generat una coordinació real per a donar respostes a les necessitats de l’estudiantat. La majoria d’elles han decidit acabar el curs acadèmic i realitzar l’avaluació de manera online. No obstant això, encara hi ha universitats que s’aferren a la realització d’un sistema presencial, sense garanties que aquest puga realitzar-se. Actualment, el prioritari és l’adequació de l’avaluació a mitjans no presencials. L’opció de mantindre-la en format presencial no requereix cap adaptació, perquè coincideix amb el sistema tradicional d’ensenyament.

És important tindre en compte les situacions individuals i flexibilitzar els mecanismes d’avaluació, ja que no tot l’estudiantat es troba en les mateixes condicions per a enfrontar-se a ella. Igualment cal ressaltar, davant la necessària adaptació de les avaluacions als mitjans online, que s’ha de respectar la protecció de dades de l’estudiantat, especialment quant a l’enregistrament de la seua imatge.

Els representants d’estudiants i el Ministeri d’Universitats coincideixen que en cap cas s’ha d’excedir de l’estrictament necessari per a realitzar l’avaluació i l’exercici del dret a la revisió de la qualificació, havent d’informar-se sobre el tractament que es donarà de les dades i exposant-se les universitats que incomplisquen la normativa sobre protecció de dades a possibles sancions per part de l’AEPD –Agència Espanyola de Protecció de Dades-.

De la mateixa manera, tant Ministeri com estudiants estan d’acord en la necessitat de mantindre els sistemes d’avaluació docent, ja que algunes universitats han decidit eliminar les enquestes, l’únic mecanisme pel qual els alumnes pot participar en els sistemes de garantia de qualitat de les universitats. Precisament la situació d’excepcionalitat fa més important, si cap, la realització d’aquestes enquestes. A més, el Ministeri ha recordat que això pot influir en el personal docent, que necessita els resultats d’avaluació per a la seua acreditació. Un altre dels temes tractats ha sigut la possibilitat de tornar als pisos, residències o col·legis majors per a recollir les seues pertinences.

La postura continua sent la mateixa que han transmés durant tot aquest temps: creiem que s’ha de permetre que l’estudiantat puga accedir als materials i/o anotacions per a poder afrontar la finalització del curs des del lloc en el qual resideix actualment.

Referent a beques i taxes universitàries, tal com venen reclamant en els últims anys, s’han de reduir els preus públics de les taxes universitàries fins a tornar als nivells de 2011, any del famós tasazo universitari. A més, eliminar els requisits acadèmics per a poder accedir a les beques i augmentar les quanties de les beques perquè aquestes ens permeten subsistir dignament durant el curs acadèmic, entre altres. Al llarg de la reunió, el ministre ha posat en valor en diverses ocasions el paper de l’estudiantat davant la situació en la qual ens trobem i la necessitat que les institucions universitàries ens tinguen en compte.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *