Atenció papàs, mamàs, profes i alumnes: Pla per a la Transició cap a una Nova Normalitat

El Govern publica una guia per a recuperar a poc a poc la vida quotidiana seguint les recomanacions sanitàries

Mantindre com a referència la protecció de la salut pública, mentre es recupera gradualment la vida quotidiana i l’activitat econòmica. És el principal objectiu que es marca el Govern d’Espanya en una guia que acaba de publicar sota el títol ‘Pla per a la Transició cap a una Nova Normalitat’. La idea és minimitzar el risc que representa l’epidèmia per a la salut de la població i evitar que les capacitats del Sistema Nacional de Salut es puguen desbordar per la pandèmia de la Covid-19. És a dir, la màxima seguretat sanitària combinable amb la recuperació del benestar social i econòmic.

Per a això, s’identifiquen els mecanismes de presa de decisions per part dels responsables públics, en el curt i mitjà termini, sempre partint de la guia que proporciona el coneixement científic i tècnic. Cap país ha culminat el procés de desescalada o està exempt de riscos de rebrot. Segons l’Executiu de Pedro Sánchez, “no existeix un referent comparable en el qual Espanya puga inspirar-se més enllà de l’aprés en els mesos precedents i de la necessària cooperació a nivell internacional per a combatre la COVID-19”.

El document adverteix que la transició haurà de ser gradual, asimètrica, de manera coordinada amb les comunitats autònomes, i adaptativa. Per això, les mesures d’aixecament de les restriccions han de prendre’s de manera gradual i calibrada. És un procés nou, ple de grans incerteses i no exempt de riscos. El camí cap a una nova normalitat només pot recórrer-se de manera prudent i progressiva.

A tal fi, serà d’utilitat el seguiment d’un panell d’indicadors, basat en sistemes d’informació fiables, que permeta conéixer i entendre l’estat de la situació a cada moment, monitorant quatre àmbits fonamentals per a la presa de decisions: salut pública, mobilitat, dimensió social i situació econòmica.

El procés de transició requereix informació sòlida sobre l’evolució de la pandèmia i la capacitat dels serveis d’atenció sanitària, de tal forma que es possibilite anar calibrant la intensitat de les mesures de confinament amb la major agilitat possible i minimitzant el risc d’un rebrot incontrolat de l’epidèmia.

Les fases de desescalada vindran determinades per la situació de cadascun dels territoris en quatre àmbits principals: (i) capacitats estratègiques, que inclouen una assistència sanitària reforçada, un model eficaç i segur d’alerta i vigilància epidemiològica, una capacitat de detecció i control precoç de les fonts de contagi i un reforç de les mesures de protecció col·lectiva; (*ii) indicadors de mobilitat; (*iii) indicadors econòmics; i (*iv) indicadors socials.

Així, quan es vagen donant les circumstàncies oportunes, les mesures restrictives de caràcter general hauran de ser progressivament substituïdes per altres de caràcter específic que contribuïsquen a una volta gradual, el més segura possible, a l’activitat social i econòmica, i a una nova normalitat. Per a això és fonamental dissenyar una desescalada proporcional, adaptada a les particularitats dels diferents grups de població, tipus d’activitats que es pretenen reactivar, i intensitat de la crisi sanitària en els territoris.

En aquest enllaç pots consultar el document complet de 28 pàgines: els principis generals de la governança, la recuperació de l’activitat: aspectes socials i econòmics, la mobilitat, les mesures escalonades i les fases, etc.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *