L’OMS aconsella un metre de distància entre pupitres i planteja com a alternativa menjar en la pròpia classe

Recomanacions per a tornar a les classes presencials en els col·legis amb garanties per a lluitar contra la Covid-19

Almenys, un metre de distància entre pupitres. És la recomanació de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) perquè el començament de les classes presencials en els col·legis es faça amb garantia, respectant el distanciament social. Ara bé, estan les aules dels centres educatius d’Espanya capacitats per a respectar aqueixa distància? Són prou àmplies les classes dels col·legis per a complir aquesta recomanació o només podran executar-la alguns casos? L’OMS també recomana protocols d’entrada i eixida, limitar la mescla de classes i escalonar els esbarjos, els descansos per a menjar i, fins i tot, planteja com a alternativa menjar en l’escriptori, alguna cosa que els centres d’educació infantil fan amb freqüència.

L’OMS va publicar aquest cap de setmana el document Considerations for school-related public health measures in the context of Covid-19 Consideracions per a les mesures de salut pública relacionades amb l’escola en el context de Covid-19), en el qual detalla algunes qüestions sobre la pandèmia i els centres educatius. En aquest sentit, l’informe explica, en relació amb la reobertura dels col·legis que “la decisió hauria d’estar guiada per un enfocament basat en el risc per a maximitzar el benefici educatiu i de salut dels estudiants, professors, personal educatiu i la comunitat en general, i ajudar a previndre un nou brot de Covid-19”.

Per a l’OMS “els aspectes que s’han de considerar en una avaluació general de riscos per a la salut inclouen factors epidemiològics, el sistema de salut i les capacitats de salut pública, el compromís de la comunitat i la capacitat del Govern per a mantindre el suport econòmic i social als més vulnerables”. En definitiva, el paper dels xiquets en la transmissió segueix sense ser clar i es necessiten dades addicionals”.

“Això inclou una higiene de mans apropiada i freqüent, higiene respiratòria, ús de màscares si és obligatori, explicar quins són els símptomes de Covid-19 i què fer si se sent malalt. També ha d’aconsellar-se saludar sense contacte. Oferisca actualitzacions setmanals sobre aquests aspectes a mesura que evoluciona la pandèmia”.

S’han de “netejar i desinfectar les superfícies que es toquen amb freqüència, com els poms de les portes, els escriptoris, els joguets, els subministraments, els interruptors de la llum, els marcs de les portes, equips de joc, el material didàctic utilitzat pels xiquets i les cobertes dels llibres”.

L’OMS parla també d’avaluar què es pot fer per a “limitar el risc d’exposició o contacte físic directe en classes d’educació física, esports o altres activitats físiques, així com als parcs infantils, les àrees humides i vestuaris”

Per a poder començar els plans de desescalada, les regions han de respondre afirmativament a aquestes qüestions: l’epidèmia està baix control?, el sistema sanitari pot fer front a un ressorgiment dels casos una vegada es relaxen les mesures? i els sistemes de vigilància són capaces de detectar i gestionar els casos de contagi i els seus contactes?

Son les preguntes que planteja el director general de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), Tedros Adhanom Ghebreye, que demana als països que consideren obrir els col·legis que tinguen en compte que encara no se sap amb exactitud la transmissió i la gravetat del coronavirus en els xiquets.

Així mateix, aconsella a aquests països que abans de la reobertura d’un centre educatiu reflexionen també sobre l’epidemiologia de la zona en la qual es troba el mateix i les capacitats de mantindre les mesures d’higiene en aquests entorns escolars.

En una roda de premsa, Tedros ha recordat que Espanya s’ha descartat reprendre tota la docència presencial durant aquest curs, excepte per a classes voluntàries de repàs a determinats cursos, també de reforç per als estudiants més ressagats, i per a alumnes menors de sis anys els pares dels quals estiguen treballant, alguna cosa que es produiria en la fase 2 de la desescalada, com molt prompte a la fi de maig.

En tot cas, aquest dilluns 11 de maig, poden obrir els col·legis d’aquells territoris que han entrat en la fase 1 de la desescalada per a la seua desinfecció, condicionament i per a la realització de funcions administratives, guardant una distància de seguretat de dos metres, amb la deguda protecció dels treballadors i limitant al màxim possible l’ús de documents en paper i la seua circulació.

Per al pròxim curs, la ministra d’Educació i Formació Professional, Isabel Celaá, ha anunciat que les classes hauran de reduir el seu nombre d’alumnes a la meitat el pròxim curs 2020-2021, amb un màxim de 15 per aula, si abans no arriba la vacuna contra el coronavirus. En aquest supòsit, caldria compaginar, a més, la docència presencial amb la telemàtica.
La ministra ha convocat aquest dijous, 14 de maig, la Conferència Sectorial d’Educació per a reunir-se de manera telemàtica amb els consellers educatius de tots els governs autonòmics a la recerca d’un acord per a adaptar el pròxim curs escolar a l’evolució de la pandèmia del COVID-19.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *