Tres escenaris possibles per al començament del curs escolar davant la pandèmia de la Covid-19

Serà necessari programar continguts i activitats educatives adequades per a l’ensenyament a distància i online

El Ministeri d’Educació i Formació Professional (MEFP) i les Comunitats Autònomes treballaran conjuntament per a abordar el començament i el desenvolupament del curs 2020-2021 en funció de l’evolució de la crisi sanitària provocada pel Covid-19.

En la Conferència Sectorial d’Educació, presidida per la ministra Isabel Celaá, i en la qual han participat consellers i conselleres de totes les CCAA, s’ha acordat elaborar orientacions que ajuden a les CCAA i als centres educatius a dissenyar els seus propis plans de contingència que permeten garantir el desenvolupament de l’activitat educativa, respectant tant les competències de cadascuna de les CCAA com l’autonomia docent dels centres educatius.

Es dona així continuïtat a l’acord adoptat per la Conferència Sectorial d’Educació del 15 d’abril de 2020 que establia: “El Ministeri d’Educació i Formació Professional i les Conselleries responsables de les Comunitats Autònomes dissenyaran plans de contingència per a respondre a possibles nous períodes d’alteració en l’activitat lectiva provocada pel *Covid-19”.
El grup de treball abordarà diversos aspectes com l’organització escolar adaptada a la pandèmia, la programació didàctica de cursos i àrees, la dotació tecnològica i el reforç de la competència digital i el seguiment i suport de l’activitat lectiva a distància.

Escenaris possibles d’evolució de la pandèmia

El document d’orientacions, que haurà d’estar elaborat abans que comencen les vacances estivals, tindrà en compte tres possibles escenaris:

Que l’evolució de la pandèmia permeta que l’activitat educativa es duga a terme de manera presencial en els centres educatius sense l’obligació de mantindre la distància interpersonal.

Que l’evolució de la pandèmia continue obligant a mantindre la distància interpersonal en tots els centres educatius com a mesura de prevenció per a evitar contagis.

Que l’evolució de la pandèmia impedisca el desenvolupament de l’activitat educativa presencial en algun moment del curs 2020-2021 a causa d’algun rebrot de la malaltia que obligue de nou al confinament.

En tots els supòsits serà necessari adaptar els currículums i les programacions dels cursos, àrees i matèries per a prestar especial atenció a les competències fonamentals i per a recuperar els dèficits ocasionats per la important alteració que va provocar la brusca suspensió de l’activitat educativa presencial al març de 2020.

Si l’evolució de la pandèmia continua obligant a mantindre la distància interpersonal i no és possible per tant que es concentre en una mateixa aula tot l’alumnat d’un mateix grup i etapa educativa, seria necessari adoptar mesures com optimitzar tots els espais del centre educatiu, combinar l’activitat presencial amb l’activitat a distància o adequar els horaris per a complir les condicions sanitàries establides i garantir la continuïtat de la formació.

Aquesta situació requeriria a més dotar als centres d’equipament higienicosanitari per al personal i l’alumnat; establir mesures d’higiene i control sanitari; elaborar protocols de mobilitat per a l’accés i eixida i per a l’interior del centre i donar formació al professorat i alumnat sobre els requisits higienicosanitaris establits.

En tot cas, s’hauran de programar continguts i activitats educatives adequades per a l’ensenyament a distància i online i fer previsions per a l’eventual avaluació a distància de parts del curs. Per a això, s’aprofitaran les bones pràctiques desenvolupades durant els mesos d’activitat lectiva en el present curs escolar.

També serà necessari dotar d’equipament tecnològic als centres educatius i desenvolupar activitats de formació intensiva del professorat per a la utilització de recursos en línia, així com dissenyar plans de preparació de l’alumnat per a la utilització d’eines i plataformes digitals.

En aquest sentit, la ministra d’Educació i Formació Professional, Isabel Celaá, ha anunciat que el MEFP està ja treballant amb el Ministeri d’Assumptes Econòmics i Transformació Digital per a dissenyar un programa de cooperació territorial que permeta incrementar els recursos per a avançar en la digitalització. Es tracta de reforçar els recursos i competències digitals, tant a través de plataformes com de dispositius d’ús personal i formació del professorat.

Per a l’activitat educativa a distància es dissenyaran plans de seguiment i suport a l’alumnat amb dificultats per a seguir aquesta modalitat d’activitat lectiva.

Activitats permeses en la fase 2

Durant la Conferència Sectorial s’ha analitzat també l’autorització parcial de l’activitat educativa presencial en la fase 2. Hi ha hagut un suport majoritari a la decisió de donar prioritat als alumnes de finals d’etapa (4t d’ESO, 2n de Batxillerat, 2n de Formació Professional mitjana i superior i últim curs d’ensenyaments de règim especial) per la importància acadèmica d’aquests cursos que suposen titulació i canvi de cicle. Aquesta volta es farà respectant les normes de seguretat dictades pel Ministeri de Sanitat. La presència de l’alumnat serà voluntària, encara que les activitats s’hauran de planificar per a evitar aglomeracions innecessàries.

Així mateix, les CCAA també compten amb la utilització per a organitzar activitats voluntàries de suport i de reforç per als alumnes que més ho necessiten i per a obrir els centres d’Infantil destinats alumnes de 0 a 6 anys els pares dels quals hagen de treballar de manera presencial, segons el que s’estableix en les fases de desescalada, extremant les mesures de seguretat sanitàries.

Una altra activitat important serà la realització de les proves EvAU/EBAU i algunes proves d’accés a cicles formatius de Formació Professional o altres ensenyaments. Cada comunitat autònoma és responsable de desenvolupar-les en les millors condicions per a l’alumnat i el professorat present.
En la reunió han estat presents també el secretari d’Estat d’Educació, Alejandro Tiana, la secretària general de Formació Professional, Clara Sanz, i el sotssecretari d’Educació i FP, Fernando Gurrea.

Tercera Sectorial durant l’Estat d’Alarma

Aquest és la tercera Conferència Sectorial d’Educació que se celebra des de la declaració de l’Estat d’Alarma. Les anteriors es van celebrar els passats 25 de març i 15 d’abril.

En les reunions mantingudes fins ara s’han establit acords sobre la realització de les proves de EvAU/EBAU, les pràctiques d’FP i d’altres ensenyaments de règim especial, la finalització del curs actual, la situació de l’alumnat del bachibac (hispà-francés) i dels estudiants espanyols que estaven seguint els seus cursos en altres països, la recuperació dels alumnes amb majors problemes de seguiment de l’activitat escolar, o la celebració de les oposicions docents, entre altres assumptes.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *