El paper de professor, clau durant la suspensió de les classes per la pandèmia de la Covid-19

La ministra d’Educació, Isabel Celaá, afirma que la classes presencials són irreemplaçables

La ministra d’Educació i Formació Professional, Isabel Celaá, ha presidit hui la Cimera Internacional sobre la Professió Docent (Virtual 2020 International Summit of the Teaching Profession), que està dedicada a les Respostes dels Sistemes Educatius a la pandèmia.

Aquesta important reunió, en la qual es donen cita anualment els ministres d’Educació dels països de l’OCDE i representants sindicals docents, s’anava a celebrar enguany a València, organitzada pel MEFP, l’OCDE i la federació de sindicats sota el títol No deixar a ningú arrere (Leaving no one behind), però s’ha substituït per una cita telemàtica enfocada en la resposta dels sistemes educatius a la pandèmia.

“L‘educació presencial és irreemplaçable, però si alguna cosa s’ha posat de manifest durant aquesta crisi és que el paper del professor, la funció docent, és més important que mai. Estic molt orgullosa de la resposta del sistema educatiu espanyol durant el confinament. En un país descentralitzat com aquest, la cooperació i l’alineament entre les administracions educatives a nivell central, autonòmic i local han sigut més estrets que mai”, ha assenyalat Celaá durant el seu discurs inaugural. “Tant els docents com els estudiants han demostrat el seu compromís i capacitat d’adaptació, que és mostra de la seua intel·ligència”, ha afegit.

La ministra ha presentat algunes de les principals mesures desenvolupades pel MEFP per a facilitar la continuïtat de l’educació durant el confinament, entre elles el portal Aprenc a casa i la programació educativa en col·laboració amb RTVE Aprenem a casa. I ha subratllat que la col·laboració entre diferents actors “ha sigut crucial per a superar els obstacles en tan poc temps”.

El cim ha servit a més per a la presentació de dos informes elaborats per l’OCDE sobre les possibles estratègies per a la reobertura de les escoles i les noves formes d’aprenentatge sorgides durant la pandèmia. Per part seua, se han presentat altres dues anàlisis sobre experiències de la professió docent en el maneig de la crisi i sobre els passos a seguir per a permetre que les escoles es tornen a obrir i desenvolupar en el futur.

Aquesta és la primera reunió en la qual es donen cita les autoritats educatives i els sindicats docents dels països de l’OCDE per a analitzar l’impacte del Covid-19 sobre l’educació. Tots ells han participat en un debat que ha girat entorn de quatre punts:

El diàleg i la Cooperació entre governs, docents i sindicats per a abordar el tancament dels centres i el seu impacte social i per a dissenyar i aplicar les mesures de cara al futur post-desconfinamiento de l’educació. Experiències prometedores que han sorgit durant la pandèmia i la importància de la innovació en el futur de l’educació. Polítiques entorn dels docents per a afermar i millorar la professió. La desigualtat en els sistemes educatius i vies per a fer-los més inclusius en tots els aspectes.

En la seua intervenció, la ministra d’Educació i Formació Professional ha posat l’accent en aquest últim punt i ha subratllat que, “més enllà de les dades i els informes, amb una bretxa digital que ha sigut dolorosament exacerbada pel confinament, hem vist el grave i dramàtica que és aquesta situació, especialment per als xiquets i els joves”. Celaá ha advocat per augmentar la inversió en digitalització per a reduir tot el possible aquesta bretxa.

“La pandèmia de Covid-19 ens ha recordat una cosa essencial com a societats: o superem els seus efectes junts o, en cas contrari, no eixirem d’ella”, ha conclòs la ministra.

La celebració de la Cimera Internacional sobre la Professió Docent 2020 es farà de manera presencial l’any vinent tal com estava previst, amb Espanya com a país amfitrió, tal com han acordat els participants i organitzadors.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *