El Consell Escolar de l’Estat proposa convertir el títol de l’ESO en un certificat

Compareixença de l’Enrique Roca en la Comissió per a la Reconstrucció Social i Econòmica del Congrés dels Diputats

El president del Consell Escolar de l’Estat, Enrique Roca Cobo, ha intervingut aquest dijous en la Comissió per a la Reconstrucció Social i Econòmica del Congrés dels Diputats. Durant la seua exposició va reconéixer que l’educació a distància no està encara consolidada en el sistema educatiu espanyol i afecta amb més incidència en els alumnes menys rics. No obstant això, va assegurar que el curs no està perdut i va insistir a enfortir els recursos per a garantir un ús eficaç de la xarxa i el seu ús telemàtic perquè “l’educació a distància no desapareixerà”.

Un dels objectius o propostes que va plantejar és que “cap alumne es quede arrere” en finalitzar aquest curs i que el que no s’aconseguisca ara es recupere a l’inici del curs que ve. Va esmentar algunes xifres que deixen en molt mal lloc a Espanya quant al percentatge d’alumnes que repeteixen curs respecte a països del nostre entorn, tant en primària com en secundària.

De mitjana, ha indicat Roca, els països amb millors dades de l’OCDE tenen entre un 1% i un 4% de repetidors en primeria, enfront del 12%-14% que es registra a Espanya. En secundària, aquestes xifres es mantenen en la resta de països, mentre a Espanya s’aconsegueix el 30%, segons va recollir EFE.

Va proposar que el títol d’ESO es convertisca en una “certificació”, com en altres països i en funció d’aqueixa certificació o resultats, l’alumne siga orientat a la formació que vulga seguir, més acadèmica o formativa. Va explicar que és necessari evitar la barrera que suposa no tindre el títol d’ESO. “Aquesta barrera no existeix en altres països”. Se certifica el que s’ha aconseguit i s’orienta en una direcció o una altra. Via acadèmica, formativa o una ‘tercera via d’aprenentatge’. que no existeix a Espanya.

També va dedicar una part de la seua exposició a alertar sobre l’abandó primerenc en l’educació. Molt superior als països del nostre entorn. Va explicar que en aquesta situació influeixen factors econòmics i també familiars. Així, va argumentar que el nivell d’estudis de la família, en particular de les mares, és un condicionant perquè els alumnes continuen estudiant.

Va instar als poders públics a no reduir la inversió en educació. Va alertar de la pèrdua del 0,8% del PIB en aquesta matèria. Va afirmar que mancada una inversió molt notable, un pla de xoc a tots els nivells de l’educació per a reduir diferències socials i la bretxa digital. També va plantejar fer un esforç perquè tots els xiquets des dels zero anys s’escolaritzen, si els que pares que vulguen. Va opinar que aqueix entorn educatiu és vital des de l’inici.

Finalment, va plantejar la necessitat d’oferir places educatives suficients en tots els nivells. També en la ‘tercera via’. Va assenyalar que és complex oferir una formació professional universal, però és un repte.

Roca va explicar que si el 5% dels diners que ha de vindre de la Unió Europea per a combatre les crisi econòmica per la pandèmia es destina a educació estarem en disposició de recuperar ràpidament part d’aqueix 0,8% del PIB que s’ha perdut.

La tònica general de les intervencions dels diputats es va centrar en conéixer detalls sobre la volta al col·le amb garanties, els protocols sanitaris en educació infantil en menjadors i transport, relacionar el fracàs escolar amb retallades pressupostàries, insistir en la falta d’inversió, prestigiar la figura del professorat i la necessitat de fer més formació per a millorar l’educació a distància que imparteixen els docents.

El diputat d’Unides Podemos, Joan Mena, va advertir el perill de suprimir places públiques educatives i va citar el pla de la Comunitat de Madrid de reduir 14.000 places. Va insistir a millorar el ràtio de professor – alumne.
El diputat del PP, Luis Santamaría, va plantejar si no és un error calcular les beques amb els ingressos de 2019 sabent que els de 2020 es desplomaran.

La diputada del PSOE, María Luz Martínez, va plantejar la possibilitat de fer un pla de formació per a professors per a l’any que ve ja que, en la seua opinió, les plataformes digitals no han pogut funcionar al 100% i ha faltat més formació per a oferir una educació a distància al 100%. A més, va veure amb bons ulls aqueixa ‘tercera via’ de certificació per a donar valor a 13 anys d’educació que va esmentar Cobos i va llançar la idea que seria convenient implementar programes de reforç educatiu i digital.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *