‘Els Reptes de la Infància en un estiu excepcional’, una guia per a l’oci estival després de la pandèmia

Elaborada per l’Alt Comissionat per a la Lluita contra la Pobresa Infantil, el Ministeri d’Educació i Formació Professional i el Ministeri de Drets Socials i Agenda 2030

L’Alt Comissionat per a la Lluita contra la Pobresa Infantil, el Ministeri d’Educació i Formació Professional i el Ministeri de Drets Socials i Agenda 2030 han elaborat la guia ‘Els Reptes de la Infància en un estiu excepcional’. El document recull una sèrie de recomanacions per a adaptar els programes estivals a les noves circumstàncies socials i sanitàries provocades per la situació de pandèmia.

Entre les orientacions en l’àmbit educatiu estan la de reforçar les competències digitals, l’ús de metodologies actives i la d’afavorir activitats a l’aire lliure, per a compensar el confinament arran de la pandèmia de Covid-19.

La guia està dirigida als qui dissenyen i posen en marxa els programes d’oci estival, els quals són fonamentals per a combatre el “oblit estiuenc” que afecta especialment la infància i l’adolescència més vulnerable i que agreuja la bretxa educativa.


Descàrrega la guia ‘Els Reptes de la Infància en un estiu excepcional’Enllaç extern, s’obri en finestra nova.

D’altra banda, la ministra d’Educació i Formació Professional, Isabel Celaá, va comparéixer la setmana passada en la Comissió d’Educació i Formació Professional del Senat, on ha tendit la mà a acords en assumptes essencials per a una educació de qualitat. A més de la Formació Professional, el professorat, la reforma del currículum, la universalització de l’educació per als 0-3 anys la digitalització i la millora de les beques són les prioritats del Ministeri per a impulsar l’excel·lència i l’equitat.

En la Comissió, i després de recordar les més de 70 mesures posades en marxa pel Ministeri durant la crisi de la pandèmia i detallades fa dues setmanes en la Comissió del Congrés, Celaá ha repassat els “eixos del procés de modernització que el MEFP està impulsant des que va començar aquesta legislatura i que l’emergència educativa exigeix accelerar i aprofundir, no alentir ni paralitzar”.

“Si Espanya vol créixer i erradicar la pobresa, la solució passa per no retallar en educació. Per invertir en educació, perquè l’educació és una inversió, no una despesa”, ha assenyalat Celaá, qui ha reiterat el compromís d’incrementar el seu finançament fins a aconseguir el 5% del PIB en 2025.

El Ministeri porta dos anys treballant en la modernització de la FP, que ara cobra un nou impuls per a avançar cap a una formació moderna i europea, que articule la formació professional del sistema educatiu i la formació professional per a l’ocupació.

“Enfrontar-se als greus desajustaments que presenta Espanya per la falta de professionals formats i l’alta taxa de desocupació suposa principalment aconseguir qualificar i recualificar a les persones en els anomenats ‘nivells intermedis’”, ha recordat Celaá. En 2025, el 49% dels llocs de treball requerirà un nivell de qualificació mitjà. Hui només un 24% de la població activa espanyola compta amb aquest nivell.

Així, el Ministeri es proposa millorar el nivell de qualificació i impulsar i facilitar els procediments d’acreditació de competències professionals adquirides mitjançant l’experiència laboral entre els treballadors sense titulació. A això s’afegirà un procediment nou per al reconeixement de les competències bàsiques entre la població activa que no les tinga acreditades per titulació. I es realitzaran ofertes de formació professional específiques ajustades a les necessitats de les persones adultes.

La modernització de la FP inclou també la incorporació de noves especialitats en el catàleg de titulacions i l’impuls de l’orientació professional. Constitueix un vertader “desafiament d’Estat” que requereix de la col·laboració amb empreses, interlocutors socials i entitats i organismes del tercer sector per a aconseguir conjuntament que l’FP siga un dels pilars de la reconstrucció social i econòmica i de l’ocupabilitat.

Docència i qualitat

La política del professorat, la dedicació i l’esforç del qual ha sigut essencial durant la pandèmia, serà també “un dels eixos fonamentals d’aquest Govern”, ha assegurat la ministra.

El projecte de llei orgànica de modificació de la LOE (*LOMLOE), actualment en tràmit parlamentari, estableix el compromís de presentar, en el termini d’un any a partir de l’entrada en vigor de la llei, una proposta normativa que regule la formació inicial i permanent, l’accés a la professió i el desenvolupament de la carrera docent. Al seu torn, la millora de la formació pràctica dels futurs professors serà una de les metes de la revisió dels plans d’estudi, que ja s’ha iniciat.

La ministra s’ha compromés també a continuar treballant amb les Comunitats Autònomes per a continuar reduint les altes taxes d’interinitat, a pesar que la pandèmia ha provocat l’ajornament de la convocatòria d’ocupació pública. En 2019, la interinitat ja va disminuir del 29,4% al 23,3%, i el MEFP continuarà treballant per a acostar-se a la fi de la legislatura a la taxa objectiu del 8%.

Un altre àmbit prioritari és el d’actualitzar els aprenentatges en un currículum modern, per competències, centrat en els aprenentatges, amb l’objectiu de disminuir els índexs d’abandó escolar primerenc. El propòsit és promoure una educació integradora en totes les etapes, amb un currículum menys memorístic i enciclopèdic que garantisca els aprenentatges fonamentals.

L’impuls de la universalització progressiva de l’educació de 0 a 3 anys és una altra prioritat. En aquesta etapa, essencial perquè estableix una base sòlida per a l’aprenentatge al llarg de la vida, estan escolaritzats actualment tan sols el 39,6% dels xiquets i xiquetes. En el termini d’un any des de l’entrada en vigor de la llei, es presentarà un pla de huit anys de duració per a l’extensió del primer cicle d’educació infantil, donant prioritat a l’alumnat en situació de risc de pobresa i d’exclusió social.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *