La Generalitat Valenciana inverteix 42,6 milions d’euros en la “Xarxa Llibres”

La Conselleria d’Educació prepara una nova assignatura en anglés: Cultura Digital

La Conselleria d’Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana ha anunciat una inversió de 42,6 milions euros per a reposar i renovar els bancs de llibres escolars gratuïts per al pròxim curs. L’objectiu de la “Xarxa Llibres” és garantir que els llibres siguen gratuïts i els materials curriculars, a més d’involucrar a l’alumnat i a tota la comunitat educativa en el bon ús dels materials.

A causa de les circumstàncies, s’han inclòs novetats en la tramitació respecte al curs actual. Així doncs, com a regla general, els centres educatius mantindran els llibres i els altres materials que s’hagen utilitzat per al curs 2019-2020, reposant les unitats necessàries per a completar els lots de llibres incomplets. A més, es reemplaçaran els llibres o materials desbaratats, sense oblidar la renovació de les llicències digitals.

No obstant això, segons un comunicat de la Generalitat, es preveuen excepcions que permetran canviar els llibres de text. Els centres que havien iniciat el procés de renovació en cursos anteriors i necessiten donar continuïtat al projecte, ja poden fer-lo. Les escoles també podran canviar els llibres de text i el material curricular del primer i segon curs de Primària, pel fet que es tracta de material no reutilitzable. En el cas que l’ISBN haja sigut descatalogat per l’editorial o es tracte de centres incomplets, també podran canviar els llibres.

Els alumnes que hagen participat en l’actual curs en la “Xarxa Llibres” no hauran de presentar cap sol·licitud per a formar part d’aquesta ajuda, ja que es manté aquesta condició. Cal recordar que en el curs actual s’han beneficiat d’aquesta ajuda un total de 431.733 d’alumnes de centres valencià; dels quals, 51.876 eren alumnes de les comarques de Castelló; 222.174 de les comarques de València, i 157.683 de les comarques alacantines.

Les recomanacions de seguretat que prendran els no les suggerirà la Generalitat, cada centre prendrà les mesures que crega necessàries. La devolució dels lots de llibres per part de les famílies es farà una vegada acabe el curs actual, el 18 de juny per a Infantil i Primària i el 16 de juny per a l’ESO. Amb l’excepció dels alumnes que es presenten a les avaluacions extraordinàries, que la devolució es programarà entre el 19 de juny i l’1 de juliol.

La Generalitat ha indicat una sèrie de suggeriments per als centres educatius que se sostenen amb fons públics. També demanen que es respecten les mesures de seguretat i de salut, així com el distanciament social o l’ús de la màscara quan les famílies accedisquen al centre per a dur a terme la devolució de llibres.

Més seguretat i evitar el ciberassetjament

D’altra banda, els centres educatius podran oferir el pròxim curs, en un dels quatre anys de Secundària, la nova assignatura de Cultura Digital, impartida en anglés.

Aquesta nova matèria s’oferirà en l’espai lectiu de projecte indisciplinat del bloc d’optatives de lliure configuració autonòmica. La càrrega horària serà de dues hores setmanals de 1r a 3r, i de tres hores en 4t.

El propòsit de l’assignatura és fomentar l’autonomia, formar a la ciutadania crítica a l’hora de navegar en entorns digitals i generar al mateix temps un ús segur i responsable de les xarxes. Així mateix, és una matèria en la qual es pretén donar especial incidència en la formació de l’alumnat per a la prevenció del ciberassetjament i el coneixement d’estratègies de seguretat.

Segons el conseller d’Educació, Cultura i Esport, Vicent Marzà, “és important impulsar aquesta innovadora matèria de coneixement, única en l’Estat. L’alumnat ha de tindre al seu abast eines educatives per a prendre consciència, traure partit i també per a estar alerta d’alguns dels perills vinculats a aquesta manera de relacionar-nos”.

A més, “en un món en el qual cal apropiar-se de la tecnologia per a compartir i per a aprendre, com s’ha demostrat durant els mesos que hem estat confinats, cap altre projecte interdisciplinari ens sembla més adequat que un que estiga relacionat amb continguts de cultura digital “, va destacar la directora general d’Innovació Educativa i Ordenació, .

Davant la gran proliferació de continguts en anglés en els entorns digitals, la nova assignatura s’impartirà en aquest idioma amb l’objectiu d’augmentar el contacte amb aquesta llengua per part de l’alumnat d’una manera naturalitzada. Per tant, Cultura Digital podrà impartir tant el professorat de l’especialitat d’Inglés dels instituts valencians com els i les docents de matèries afins, com ara Tecnologia o Informàtica, i el professorat d’altres llengües que tinguen almenys el certificat de B2 d’anglés.

Les temàtiques que s’aborden són: La vida amb Internet; Identitat personal: quin és el meu autoimagen en les xarxes?; Emocions connectades: què és un amic en Internet ?; La lectura en la xarxa: tècniques de cerca i lectura digital; Les fake news’: webs verificadors i contrast de dades; Mitjans i narratives transmèdia: som persones més creatives?; El treball en un món digital: habilitats digitals del segle XXI; Les diferències socials: discursos d’odi i malestar digital; Tecnologia per a la sostenibilitat: tractar l’emergència climàtica amb eines digitals, i Alfabetització visual i informacional.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *