El Govern crea ‘Educa en Digital’ per a reduir la bretxa tecnològica dels estudiants

L’actuació mobilitza 260 milions d’euros a centres públics

El Consell de Ministres ha aprovat la subscripció d’un conveni entre el Ministeri d’Educació i Formació Professional, el Ministeri d’Assumptes Econòmics i Transformació Digital i Red.es per a realitzar el programa Educa en Digital amb l’objectiu de donar suport a la transformació tecnològica de l’educació a Espanya. Les actuacions començaran a executar-se durant el primer trimestre del curs 2020-2021. El Govern preveu destinar fins a 260 milions d’euros a centres de titularitat pública. Aquesta actuació començarà a desenvolupar-se durant el primer trimestre del curs 2020-2021.

Els centres posaran a la disposició dels alumnes més vulnerables, mitjançant préstec, dispositius que faciliten l’educació digital tant de manera presencial en el centre com des de la llar. Aquestes actuacions seran cofinançades entre Red.es i les Comunitats Autònomes que s’associen al programa a través de Convenis Interadministratius que poden incloure la dotació de fons addicionals en el futur.

Aquest programa pretén repartir 500.000 equips tecnològics. Aquesta proposta estableix la posada en marxa de plataformes d’assistència a professorat, alumnat i autoritats educatives mitjançant l’aplicació de la Intel·ligència Artificial per a promoure una educació més personalitzada. Permetrà establir itineraris personalitzats per als alumnes, un seguiment més efectiu dels seus progressos i una anàlisi individualitzada de la seua evolució per part del professorat.

L’emergència sanitària de la COVID-19 ha provocat que els centres educatius hagen hagut de tancar per a fer front a la pandèmia. Els alumnes van passar a realitzar les classes de manera virtual. Aquest programa intenta ajudar a totes aqueixes famílies que no compten amb els dispositius, la connectivitat o les eines adequades per a poder fer-ho. Caritas València durant el confinament ha prestat material tecnològic als estudiants afectats per la bretxa digital, per no poder seguir les classes de manera telemàtica.

L’Enquesta sobre Equipament i Ús de Tecnologies d’Informació i Comunicació en les llars elaborada per l’Institut Nacional d’Estadística en 2019 concloïa que entre les llars amb fills a Espanya hi havia 792.048 sense dispositius electrònics i 284.243 sense connexió a internet. De la mateixa manera, l’informe PISA de 2018 assenyalava que a Espanya fins a un 9% dels estudiants- al voltant de 543.000- no comptaven amb cap ordinador a casa.

L’Estadística de la Societat de la Informació i la Comunicació en els centres educatius no universitaris elaborada pel Ministeri d’Educació i Formació Professional durant el curs 2018-2019 reflectia que en els centres escolars hi havia un terminal destinat a tasques d’ensenyament per cada 2,7 alumnes matriculats.

La situació d’emergència sanitària també ha afectat els docents. Per això, el govern els facilitarà eines educatives adequades i de sistemes que faciliten la seua relació amb l’alumnat. En aquest sentit, el Ministeri d’Educació i Formació Professional, a través de l’Institut Nacional de Tecnologies Educatives i Formació del Professorat (INTEF), ha multiplicat l’oferta de materials i eines per a l’educació digital, així com la de cursos de capacitació docent per a adequar les competències del professorat a l’educació en un entorn digital.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *