Celaá torna a canviar els criteris per a l’ensenyament en la nova normalitat

Seran les autonomies les que s’encarreguen de les ràtios d’alumnes per classe

La ministra d’Educació i Formació Professional, Isabel Celaá, va cedir a la pressió autonòmica i ha tornat a canviar els criteris per al pla de tornar a les classes, modificant el protocol de prevenció i higiene elaborat al costat de Salvador Illa, ministre de Sanitat.

El terme que va utilitzar Celaá va ser “grups de convivència estable” o “grups bambolla” per a aquells alumnes que tornaran a classe al setembre i sense necessitat de guardar distància interpersonal ni usar la màscara, però si evitant els contactes amb altres grups. Aquestes mesures són aconsellables per a xiquets de 1r i 2n de Primària, amb edats compreses entre 6 i 7 anys, en lloc de fins a 4t de Primària, com s’havia proposat setmanes abans.

Una altra de les noves mesures és que les comunitats autònomes siguen flexibles per a la ràtio d’alumnes en cada classe. Al principi s’aconsellava que els grups tingueren de 15 a 20 estudiants, quan el normal solen ser 25. De tal manera que el nombre d’alumnes el decidirà cada autonomia, sempre que l’autoritze la conselleria de Sanitat de cada comunitat. Així s’explica en l’última guia de recomanacions per al curs que ve.

Segons el departament que dirigeix la ministra, aquest document és la versió definitiva, després d’haver contemplat els suggeriments oferits per les diferents comunitats autònomes. Algunes d’aquestes van mostrar reticències sobre la possibilitat de complir amb les ràtios d’estudiants que plantejava el Ministeri d’Educació, ja que això obligava a la contractació de més professors, o fins i tot de disposar d’espais més grans. A més de la tecnologia i la preparació del professorat.

L’11 de juny es va presentar l’esborrany a les diferents comunitats autònomes, encara que moltes d’elles es van mostrar molt crítiques amb aquestes mesures, una d’elles, Madrid. Enrique Ossorio, el conseller d’Educació ja va mostrar el seu descontentament, assegurant que un màxim de 20 alumnes per classe “és letal” per a la volta al col·legi. És més, el conseller va assegurar que, vist des del punt epidemiològic les mesures poden ser correctes, “no són compatibles amb la vida normal d’un centre, al qual se li haja ocorregut això és que no sap com funciona un centre”.

El document elaborat i aprovat per Sanitat i educació preveu que els alumnes que no estaran en els “grups bambolla” porten màscara i intenten mantindre la distància de seguretat d’almenys 1,5 metres. La mesura serà obligatòria també per al transport escolar a partir dels 6 anys.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *