Tiana: “Estem treballant amb les Comunitats Autònomes perquè tinguen protocols per al pròxim curs al juliol”

El secretari d’Estat d’Educació va participar en el programa EducaAcción de Ràdio InterEconomía València que dirigeix Franc Corbí, vicepresident de ACADE

El secretari d’Estat d’Educació, Alejandro Tiana, ha assenyalat que espera que aquest mes de juliol les comunitats autònomes ja tinguen dissenyats els protocols d’actuació per al pròxim curs escolar. Així ho va afirmar aquest dimecres 24 de juny en el programa de EducaAcción de Ràdio Intereconomía València, que dirigeix Franc Corbí, vicepresident de ACADE, l’Associació de Centres Autònoms d’Ensenyament Privat.

“No sabem al setembre, en funció de l’evolució de la pandèmia, quines seran les condicions, per això hem de treballar en almenys tres escenaris possibles: la normalitat, una seminormalidad, o el tancament d’algun centre concret. Ara és el moment de pensar-lo per a al setembre poder donar una resposta més ràpidament”, va afirmar Tiana. Per al secretari d’Estat, la funció del Ministeri d’Educació és “treballar amb les comunitats autònomes perquè elles treballen amb els seus centres i tinguen això el més perfilat possible, si pot ser en aquest pròxim mes”.

La incertesa en la comunitat educativa, els centres, famílies i alumnes sobre el desenvolupament del nou curs és enorme, alguna cosa que el Secretari d’Estat va manifestar comprendre. “És normal que es generen dubtes però crec que el panorama es va aclarint. Hem enviat a les comunitats autònomes un document de recomanacions elaborat conjuntament en els Ministeris d’Educació i Sanitat, que es va compartir amb la Conferència d’Educació i que es compartirà amb el Consell Interterritorial de Salut. D’aquesta forma, en cada comunitat autònoma són les dues Conselleries corresponents les que ha de decidir en funció de les seues pròpies característiques d’evolució de l’epidèmia”, va afirmar. “No obstant això, no podem descartar que d’ací a setembre vaja havent-hi avanços i recomanacions de l’OMS”.

LOMLOE Llei orgànica de modificació de la LOE (LOMLOE) va ser un altre dels temes que el Secretari d’Estat va abordar en aquesta entrevista. Tiana va destacar que els principals canvis que introdueix la LOMLOE es refereixen a l’ordenació del sistema educatiu, especialment en les etapes obligatòries. Va destacar el caràcter més àgil d’aquesta norma per a adaptar-se als canvis de la societat, i la seua ambició de mirar al futur amb la introducció nous objectius com l’Agenda internacional 20/30 o la sostenibilitat del planeta.

“El currículum a Espanya està molt sobrecarregat, cal descarregar-lo per a centrar-nos més en el que els joves necessiten per al futur, com han fet molts altres països. La LOMLOE és més lleugera, no fixa tantes coses i deixa obert perquè el desenvolupament puga anar adaptant-se per la via de Reials decrets sense necessitat de tornar a discutir una Llei. Promou un sentit de canvi obert que és el que els sistemes avançats estan fent”.

Sobre les crítiques a la falta de consens en aquesta Llei, també ha sigut taxativa. “El Projecte de Llei se sotmet a informació pública i està disponible perquè qualsevol espanyol, individual o col·lectivament, puga respondre. Des del Ministeri hem estat i continuem mantenint contacte amb tots, i tot el que rebem ho valorem i tenim en compte en la mesura que siga possible”.

Brexit

Un altre dels temes que va analitzar Tiana va ser la situació, després de l’entrada del Brexit, dels 50.000 alumnes que estudien a Espanya en col·legis britànics. És necessari que es produïsca un acord entre Espanya i Regne Unit per a evitar problemes futurs en relació a l’homologació dels seus estudis i la convalidació per a entrar en les universitats espanyoles. Aquestes qüestions les va plantejar NABSS, l’Associació de Col·legis Britànics a Espanya, al ministeri i Ambaixades de tots dos països en nombroses ocasions. El director del programa de ràdio EducaAcción, Franc Corbí, també vicepresident d’aquesta Associació, va subratllar la urgència d’arribar a aquest acord bilateral per a l’ensenyament.

Per al secretari d’Estat aquest tema és una altra prioritat del Ministeri. “Estem treballant perquè existisca un conveni bilateral entre Espanya i Regne Unit i hem avançat molt en l’elaboració d’un Memoràndum per a arribar a un acord que atorgue seguretat. Crec que hi ha una voluntat dels països perquè siga així, i soc optimista”.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *