Celaá publica el Marc de referència de la competència digital docent per a orientar al professorat

Segons el Ministeri d’Educació és “imprescindible” aconseguir l’acord per a garantir el desenvolupament de les competències clau

El Ministeri d’Educació i Formació Professional (MEFP) ha desenvolupat el ‘Marc de referència per a la competència digital docent’. El document, que publica ara el Boletín Oficial del Estado, és fruit de l’acord aconseguit amb les Comunitats Autònomes durant la Conferència Sectorial d’Educació celebrada el passat 14 de maig i permetrà l’adequat desenvolupament de la competència digital dels docents i dels centres educatius.

Segons un comunicat del Ministeri que dirigeix Isabel Celaá, l’acord abordava els temes referents per a l’elaboració d’orientacions que ajuden a les CCAA i als centres educatius a dissenyar els seus propis plans de contingència que permeten garantir el desenvolupament de l’activitat educativa, respectant tant les competències de cadascuna de les CCAA com l’autonomia docent dels centres educatius.

Aquest marc de referència estableix les bases per al disseny per part de les diferents Administracions d’aquelles polítiques educatives encaminades a millorar l’acompliment dels docents en aquesta matèria.

D’altra banda, també divideix les competències en cinc àrees: Informació i alfabetització Informacional, Comunicació i col·laboració, Creació de continguts digitals, Seguretat i Resolució de problemes. Cada competència es divideix en tres nivells (bàsic, intermedi, avançat) i està definida per diferents descriptors.

“Aconseguir un adequat grau de desenvolupament de la competència digital dels docents i dels centres educatius és imprescindible per a garantir l’adquisició i desenvolupament de les competències clau per part dels estudiants i, en últim terme, de tots els ciutadans.”, han exposat dins del comunicat pel propi Ministeri d’Educació i Formació Professional.

La competència digital es considera una de les capacitats clau de l’aprenentatge i, per això, una de les qüestions a les quals s’ha de prestar especial atenció, segons les Recomanacions del Consell Europeu. “La competència digital és, d’una banda, un element indispensable de l’alfabetització elemental del segle XXI”, asseguren. Però, a més, “la tecnologia ofereix vies essencials d’accés al coneixement, de col·laboració i construcció del saber, i amplia i potència les estratègies pedagògiques per a millorar l’aprenentatge i oferir recursos i eines personalitzats”, aporten.

En línia amb aquestes recomanacions europees, la digitalització és un dels pilars del Projecte de Llei d’Educació o ‘Llei Celaá’ que té com a objectiu “augmentar les oportunitats educatives i formatives de tota la població, contribuint a millorar el seu nivell competencial per mitjà de l’aprovació d’un currículum modern, flexible i àgil”, segons la mateixa ministra Celaá. També forma part de l’eix transversal de les reformes empreses pel MEFP, com el Pla Estratègic de Formació Professional o la reforma de la professió docent, que pretén actualitzar aquesta etapa formativa millorant l’ocupabilitat i satisfent les necessitats del mercat laboral, així com consolidar la flexibilització d’aquests ensenyaments que permeten a l’alumne una alta qualificació i garantint una experiència laboral de qualitat que serveix per a impulsar un currículum professional competitiu. La prioritat fonamental és la col·laboració i participació de les empreses per a fomentar la contractació.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *