Madrid limita l’ús del mòbil per a millorar el rendiment acadèmic i lluitar contra l’acaçament escolar

La nova decisió afecta només els col·legis públics i concertats

Inés Arquimbau. València, 3 d’agosto de 2020

La Comunitat de Madrid estrenarà el mes vinent de setembre, a l’inici del curs escolar 2020/2021, la limitació de l’ús del telèfon mòbil a les aules dels col·legis i instituts. Aquesta és una mesura “encaminada a la millora dels resultats acadèmics dels alumnes madrilenys, especialment aquells que tenen majors problemes amb l’estudi, i també està enfocada a lluitar contra el ciberassetjament i el *bullying en els centres docents madrilenys”, anuncien en el comunicat en la seua pàgina web.


El Consell de Govern ha aprovat la modificació del Decret pel qual s’estableix el marc regulador de la convivència en els centres docents de la Comunitat de Madrid. Aquest canvi en la regulació incorpora la prohibició expressa de l’ús dels telèfons mòbils i dispositius electrònics durant la jornada escolar, permetent, exclusivament, el seu ús com a eina didàctica o per raons de salut.


Aquesta mesura, contemplada en l’Estratègia integral per a la Convivència escolar i en el Pla de Ciberseguretat de l’Executiu regional, afectarà a tots els centres públics i concertats –més de 1.700–, on actualment cursen els seus estudis més 800.000 alumnes.


De la mateixa manera, inclou algunes actuacions per a facilitar la inspecció educativa i per a concretar el pla d’acció tutorial. També s’introdueixen millores per a agilitar els procediments disciplinaris i que les mesures educatives siguen més eficaces. S’inclou en el procediment ordinari aquelles faltes greus l’autoria de les quals siga evident, permetent als centres agilitar les mesures correctores i aplicar-les amb immediatesa perquè el seu resultat educatiu siga efectiu. Les faltes molt greus també es podran tramitar pel procediment ordinari sempre que la falta resulte evident i siga reconeguda l’autoria per l’alumne.

Dispositius permesos de manera excepcional

La prohibició de l’ús dels telèfons mòbils i altres dispositius electrònics estableix un marge d’autonomia dels centres perquè, en el seu context i dins de les normes de convivència aprovades, puguen permetre l’ús d’aquests mitjans, de manera excepcional, en determinat períodes, o amb finalitats didàctics, així com a aquells alumnes que per raons de necessitat o excepcionalitat el necessiten.

Per això, si es permetran aquests dispositius als alumnes que els necessiten per raons de salut o discapacitat, conforme al que es disposa en la normativa de convivència. Així mateix, els docents i la Direcció dels centres educatius podran procedir a la retirada dels mòbils dels estudiants que incomplisquen aquesta obligació, que els seran restituïts segons la normativa aprovada pel centre.

Una mesura avalada per múltiples estudis

Segons les dades de l’Institut Nacional d’Estadística, la meitat dels xiquets d’11 anys té telèfon mòbil, el 75% dels de 12 anys i, a partir dels 15 anys, el 94%. A Europa, alguns països ja han optat per regular l’ús de mòbils en col·legis i instituts. Per exemple, a França, en els centres que imparteixen ensenyaments fins als 15 anys no estan permesos; a Portugal està prohibit el seu ús a les aules sense autorització del professor mentre que, com a norma general, en la resta de països no hi ha establides prohibicions expresses sobre el seu ús.

Existeixen múltiples treballs que alerten dels possibles efectes negatius de la utilització del mòbil a les aules. Segons un estudi de la Universitat de Chicago, els telèfons mòbils redueixen la concentració -fins i tot estant apagats- i poden provocar una falta d’atenció que impedisca als alumnes adquirir coneixements.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *