L’educador Ken Robinson mor de càncer als 70 anys

El pedagog considerava que el sistema educatiu destruïa la creativitat dels xiquets

Alba Ruiz. València, 26 d’agost de 2020.

La família va publicar en Twitter la mort de l’educador, el 21 d’agost de 2020 a Los Angeles als 70 anys, per un càncer. Ken Robinson era un influent pedagog britànic i assessor de Governs. Va realitzar conferències i va ser un autor supervendes on compartia les seues idees sobre l’educació. Va dedicar la seua vida a fer entendre que el sistema educatiu de pràcticament tothom és “una eficaç i lamentable màquina de destruir la creativitat dels xiquets”, segons les seues pròpies paraules.

La xarrada TED (un esdeveniment on pensadors i emprenedors realitzen conferències) li va impulsar a la fama. Aquesta actualment té més de 66 milions de reproduccions, es va realitzar l’any 2006 sota el nom “Les escoles maten la creativitat?”. Una de les frases que va pronunciar va ser: “administrem sistemes educatius on equivocar-te és el pitjor que pots fer”, en un context en el qual explicava que els xiquets no tenen aqueixa por, però que va deixant-se veure conforme van fent-se adults. “Si no estàs disposat a equivocar-te mai eixiràs amb una cosa original”, va explicar Robinson.

“El sistema educatiu actual va nàixer per a satisfer les necessitats de la industrialització”, va dir Robinson en 2006. Continuava afirmant que ha degenerat en una simple fàbrica de produir professors universitaris, com si foren la cúspide de l’evolució humana, tipus per als quals els seus cossos només són vehicles amb els quals transportar els seus cervells d’una reunió a una altra. “A mesura que els xiquets creixen, els anem educant progressivament de la cintura per a dalt i finalment ens concentrem al seu cap, i només en un costat del cervell”, expressava. Continuava transmetent que el pas per la universitat ja no és garantia d’èxit en el mercat laboral.

En 1998, Davi Blunkett, Ministre d’Educació i Ocupació britànica, li va posar al capdavant del comité consultiu nacional sobre educació creativa i cultura. On es va realitzar una investigació nacional sobre la importància d’aquest en l’educació i l’economia de Regne Unit. El treball que es va realitzar en aquest comité, va ser conegut com l’Informe Robinson. Mostrava l’escàs paper que rebia la creativitat i la seua importància. I que va presentar en 2006 en la conferència nomenada anteriorment.

Va assessorar el Govern britànic fins a la fi de la legislatura de Tony Blair, i als governs d’Hong Kong, Singapur, La Comissió Europea i l’Institut d’Arts Paul McCartney. Els seus últims anys de vida els va dedicar a plasmar les seues idees en llibres i donar conferències. Alguns dels seus escrits van ser: The Element: How Finding Your Passion Changes Everything (2009), traduït a 23 idiomes, o el més recent Creative Schools (2015).

imatge: Ken Robinson (Liverpool, 1950 – Lo Ángeles, 2020). Recuperat de: https://www.elperiodico.com/es/sociedad/20200823/muere-ken-robinson-el-hombre-que-queria-resucitar-las-escuelas-8085019?utm_source=facebook&utm_medium=social&utm_campaign=btn-share

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *